Hoppende puddel ble slått av hoppende puma i tysk høyesterett. Det lønner seg å registrere varemerkene sine, mener IP-byrået Zacco. 

Foto

Freeimages

Logo-kopiering: Knall og fall for puddel-kopi

Publisert: 11. august 2015 kl 09.03
Oppdatert: 11. august 2015 kl 09.03

Mange har tøyset med parodier på velkjente varemerker på t-skjorter, for arrangementer og lignende. Få drar imidlertid kopieringen så langt som det tyske selskapet, som i 2006 varemerkebeskyttet omrisset av en hoppende puddel over teksten PUDEL.

Parodien falt ikke i smak hos sportsprodusenten Puma. Puma har registrert enerett på det bortimot ikoniske varemerket med omrisset av en hoppende puma over teksten PUMA.

– Sportsprodusenten valgte å forsvare det registrerte varemerket sitt i rettssystemet. To rettsinstanser har nå gitt Puma medhold. Merkevarebyggingen av puddelsymbolet har med andre ord vært bortkastet. Det ville ha vært langt mer lønnsomt å utvikle og beskytte sitt eget varemerke fremfor å kopiere verdiene andre har skapt, sier Thor. B. Mosaker, regionsdirektør for Zacco i Norge og Tyskland.

Forskning viser at hele 80 prosent av moderne virksomheters verdier er immaterielle, altså ikke fysiske – til å ta på. Beskyttelse av immaterielle rettigheter skjer ved at man tar patent på teknologi, og registrerer varemerker og design. Beskyttelsen er viktig for å verne om verdiskapingen i en virksomhet. I dommen mot den hoppende puddelen la tysk høyesterett nettopp vekt på at varemerket dro urimelig fordel av det velkjente, registrerte puma-varemerket.

– Også norske selskaper vil være tjent med å beskytte varemerkene sine bedre enn mange gjør i dag. Gleden ved at noe tar av internasjonalt kan bli knust dersom noen vil snike seg til en bit av kaka ved å kopiere varemerket, sier Mosaker.

Selv om man vinner i retten mot en varemerkekopi, er det ingen automatikk i at varemerket forsvinner fra markedet.

– Kampen fortsetter mot kopien, men eieren står sterkt med en rettsavgjørelse og et registrert varemerke, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Hoppende puddel ble slått av hoppende puma i tysk høyesterett. Det lønner seg å registrere varemerkene sine, mener IP-byrået Zacco.