Statsminister Stefan Löfven frykter for den europeiske unionen dersom landene ikke blir enige om omfordeling av flyktningene.

Foto

NTB Scanpix / DON EMMERT

Löfven: – Flyktningspørsmålet kan bli farlig for EU

Publisert: 11. november 2015 kl 09.40
Oppdatert: 11. november 2015 kl 09.40

Torsdag avholder EU et ekstrainnkalt toppmøte på Malta, der tidligere beslutninger i flyktningpolitikken skal vurderes.

For Sverige er det et viktig spørsmål som må stilles: omfordelingsmekanismen for en jevnere fordeling av asylsøkere. Dette slo statsminister Stefan Löfven fast da han tirsdag møtte riksdagens EU-nemnd for å presentere Sveriges linje.

I september besluttet EU-landene at asylsøkere skal kunne flyttes mellom EU-land slik at fordelingen blir jevnere. Hittil har bare 147 personer av 106 000 flyktninger blitt mfordelt fra Hellas og Italia til andre EU-land.

I forrige uke begjærte regjeringen hos EU-kommisjonen at flyktninger som befinner seg i Sverige skal kunne omfordeles til andre EU-land.

– Vi vil omfattes av omfordelingen siden vi har tatt imot mange i forhold til vårt befolkningstall. Mange, mange flere enn det andre land har gjort. Omfordelingen må implementeres slik at den fungerer fullt ut, sier Stefan Löfven.

Om EU ikke klarer å samle seg om en løsning, tar unionen er stor risiko, mener Löfven. Han hevder det er farlig for migrasjonsspørsmålet og for flyktningene som trenger hjelp, men også for den europeiske unionen.

– Vi må klare dette sammen, og det finnes ingen annen løsning, sier han.

Saken fortsetter under annonsen