LO avviser lavere minstelønn for flyktninger
Arbeidsmarkedet kommer ikke til å være upåvirket av flyktningstrømmen og det som skjer, fremholder han.
– Lønninger og standarder kan bli presset nedover, og vi kan komme til å se mer useriøs virksomhet, frykter sjeføkonomen.
Arbeidsinnvandring har allerede redusert lønnsveksten i industrien med om lag 20 prosent det siste tiåret, og med 30 prosent i byggenæringen.
– Det er store utslag, mener Reegård.
Han fraråder lavlønnsmodellen på det sterkeste.
– Vi må ha samme tiltaksinnsats for flyktningene som vi har overfor andre sårbare grupper, nemlig å forsterke et seriøst og inkluderende arbeidsliv og bygge og forsterke kompetansen blant dem, sier Reegård.
Det vil på sikt bidra til å styrke arbeidslivet, mener han.
Kommunale jobber
I stedet tar LOs sjeføkonom til orde for å iverksette særskilte sysselsettingstiltak for flyktninger.
– Vi kan ikke lage ordninger som diskriminerer andre grupper, men vi må satse så mye at det virkelig blir noe, sier Reegård og trekker fram arbeidsmarkedstiltakene på 1990-tallet som ga om lag 10.000 stillinger i kommunal sektor.
Derimot advarer han mot å bruke mer oljepenger for å finansiere flyktningstrømmen og integreringstiltak. Ifølge LO har oljepengebruken historisk sett ligget på rundt 10 milliarder kroner i året i snitt, men dette nivået er doblet siden Høyre og Frp kom til makten. 2016 ligger an til å bli et foreløpig toppår, med bruk av om lag 24 oljemilliarder.
– I stedet må vi bremse skattekuttene, sier Reegård til NTB.
Frykter styrket krone
LO frykter at økt bruk av oljepenger vil føre til høyere renter, noe som igjen kan føre til at krona styrker seg.
– Det vil være negativt for fastlandsindustrien, sier Reegård til NTB.
Ifølge et anslag som LO har utarbeidet, vil en renteheving på 0,5 prosentpoeng som følge av økt oljepengebruk for å finansiere lavere skatt, føre til at kronekursen styrkes og stimulansen for fastlandsindustrien nulles ut.