Sykepleierstudenter ved Høgskolen i Molde får innføring i anatomi

Foto

Høgskolen i Molde

LO alene om nulloppgjør

Publisert: 20. februar 2015 kl 09.22
Oppdatert: 20. februar 2015 kl 10.39

LO-leder Gerd Kristiansen overrasket kanskje sin motpart i NHO da hun denne uken gikk inn for tilnærmet null vekst i reallønnen for sine medlemmer i år. 

– Det blir ingen lønnsfest i år. Som alltid er det hensynet til norske arbeidsplasser som må veie tyngst, fastslo LO-leder Gerd Kristiansen ifølge NTB, da hun tirsdag talte til representantskapsmøtet.

LO vil fortsatt fremme lønnskrav som minst sikrer medlemmers kjøpekraft, altså at lønnsutviklingen minst er på samme nivå som prisstigningen. Men Kristiansen, og den tariffpolitiske uttalelsen, poengterte den vanskelige og usikre situasjonen norsk økonomi står overfor.

Det er en tanke Fellesforbundets leder Arve Bakke kan godta. Til Aftenposten sier han at han har «null problemer» med å legge det fram
for medlemmene.

– Jeg må først se regnestykkene. Men viser de at vi må ha generelle tillegg på 25 eller 50 øre, så synes jeg det er bedre å gi de pengene til lavtlønte, sier Bakke.

Ikke nullvekst hos oss

LO-lederens utspill skaper oppsikt hos kampfellene på arbeidstakersiden. Der et det mindre entusiasme for «dempet lønnsvekst». 

Saken fortsetter under annonsen

Leder i sykepleierforbundet Eli Gunhild By har i hvert fall ikke tenkt å gi seg uten en kamp. Hennes medlemmer fikk om lag som frontfaget i fjor, men ligger bak de andre store gruppenes lønnsnivå.

– Kvinner med inntil fire-årig høyere utdanning tjener 20 prosent mindre enn menn med  like lang utdanning, sier hun.

Nulloppgjør avviser hun kontant.

– Rekrutteringssituasjonen og  manglende verdsetting at kompetanse i kvinnedominerte yrker tilsier at tiden ikke er inne for et nulloppgjør i år.

Også Anders Folkestad i Unio lover knallhard lønnskamp for sine medlemmer i utdanningssektoren. 

Han viser til at lærerne var fjorårets lønnstapere på tross av tverrpolitisk enighet om å satse på lærerne. 

Alt annet enn et klart lønnsløft vil være direkte skadelig for lærerne og andre grupper i offentlig sektor, sier Folkestad til Klassekampen. Han avviser et moderat lønnsoppgjør i 2016, men innser at det kan bli magert i år. 

Saken fortsetter under annonsen

Han presiserer at både oljefallet og store overheng fra i fjor tilsier et nøkternt oppgjør i 2015.

- Vi innretter oss mot hovedoppgjøret i 2016, og da blir det lønnskamp for konkurransekraft og kvalitet. Det må tas et krafttak for å rekruttere utdanningsgrupper. Yrkene må gjøres attraktive, og lønn er det viktigste virkemiddelet, påpeker han.

Lønnsveksten i industrien og staten var på rundt 3,25 prosent i fjor. Til sammenligning fikk lærerne og andre grupper i undervisningssektoren en lønnsvekst på 2,3 prosent. Den langvarige lærerstreiken i fjor utsatte lønnsveksten for lærerne med fire måneder og forklarer delvis etterhenget. 

Folkestad angriper frontfagsmodellen. 

– Vi har et forhandlingssystem hvor industriens konkurranseevne settes over alt annet. Offentlig sektor havner i skvis mellom industriens resultater og budsjettene. Det er aldri rom til noe lærerløft. I stedet kommer politikerne med symbolske løsninger som ikke virker, men skaper frustrasjon, sier han til Klassekampen.

Han frykter at med uteblitt lønnsløft vil læreryrket fortsette å miste status. Det vil gå ut over rekrutteringen.

 

Saken fortsetter under annonsen