Grasrota i Frp har måttet vike for liberalistene, etter at partiet har kommet i regjering. Her representert ved samferdselsminister Ketil Solvik Olsen.

Foto

NTB Scanpix / Henrik Skolt

– Liberalistene har fått gjennomslag

Publisert: 26. mai 2015 kl 09.11
Oppdatert: 26. mai 2015 kl 09.11

Det skriver Dagsavisen.

Liberalister, nasjonalister, kristenkonservative og høyre-sosialdemokrater. Det er grupperingene i Fremskrittspartiet (Frp), viser en doktoravhandling, utarbeidet av forsker Anders Ravik Jupskås.

Grupperingene er om lag like store, men ifølge Jupskås har nå liberalistene fått mest gjennomslag for sin politikk. Det fører til at partiet, som sitter i regjeringen, mister kontakt med grasrota. Det kan potensielt føre til en krise, viser forskningen hans.

– Jeg mener vi ser noen trekk nå i kjølvannet av regjeringsdeltakelsen som potensielt kan skape en ny krise. Både fallet på meningsmålingene, medlemsflukten, og lav identitet og tilhørighet. I partier som Sp og Krf, som har sterke grunnfjell, holder de sammen i gode og onde dager. I Frp er de mer tilbøyelige til å forlate partiet i onde dager, sier Jupskås til Dagsavisen. Han er forfatter og universitetslektor ved UiO.

Jupskås peker også på at nesten alle som representerer de andre mer folkelige strømningene i partiet står utenfor regjering.

– Per Sandberg, Jan Arild Ellingsen og Christian Tybring-Gjedde. Med unntak av per Willy Amundsen, som nesten har blitt borte, og Bård Hoksrud, står nesten alle utenfor, sier han til avisen.

Frp har mistet flere medlemmer enn SV gjorde de to første årene partiet satt i regjering.

Saken fortsetter under annonsen

– En forklaring er knyttet til gapet mellom grasrota og elitene. Regjeringen fører en politikk som ikke er i tråd med det disse folkene er opptatte av, sier Jupskås til avisen.