Ledere innen under­visning og pleie og omsorg: Vår jobb er viktig

Publisert: 4. september 2015 kl 08.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Ferske tall som Skolelederforbundet har hentet ut fra årets YS Arbeidslivsbarometer indikerer at ledere i oppvekst- og opplæringssektoren setter viktigheten av en samfunnsnyttig jobb høyere enn andre ledere. 91 prosent av skole- og barnehagelederne trekker frem en samfunnsnyttig jobb som viktig, mens snittet for resten av landets ledere er 65 prosent.

Kun ledere innen pleie og omsorg scorer høyere enn skole- og barnehageledere, der samtlige respondenter (100 prosent) mener en samfunnsnyttig lederjobb er viktig. Jevnt over, som figuren under viser, er det ledere i offentlig sektor som motiveres av å ha en samfunnsnyttig jobb. På bunn finner vi lederne innen varehandel, der kun 38 prosent av lederne sier det samme. I gjennomsnitt mener 66 prosent av norske ledere at det er viktig eller svært viktig å hr en samfunnsnyttig jobb. 

  Trenger administrativ avlastning  

– For oss er det svært gledelig, men samtidig ikke overraskende, å se at våre medlemmer er opptatt av å gjøre en samfunnsnyttig jobb. Uten dyktige og ikke minst motiverte ledere som staker en pedagogisk kurs for skolene er det vanskelig å skape både gode læringsbetingelser og sosial utvikling for barn og unge, sier forbundsleder Solveig Hvidsten Dahl i Skolelederforbundet i en epost til Dagens Perspektiv.

– Selv om vi ser at samfunnsnytten driver skole- og barnehageledere, står vi samtidig i en urovekkende situasjon der stadig færre søker på eksempelvis rektorstillinger, påpeker Hvidsten Dahl i sin epost. Dette mener hun blant annet skyldes tidspress, byråkrati og manglende handlingsrom i lederrollen.

– For å rekruttere og beholde dyktige ledere er det er viktig å frigjøre tid og ressurser gjennom å innføre andre yrkesgrupper som gi administrativ avlastning. I tillegg til dette må lederne tilbys gode lønns- og arbeidsvilkår, mener forbundslederen.  

«Vi har en samfunnsnyttig jobb»

Prosentandel som svarer at det er viktig eller svært viktig å ha en samfunnsnyttig jobb.

Saken fortsetter under annonsen