Lavere selskapsskatt vil stimulere mer til økte investeringer i norsk næringsliv mer enn redusert formueskatt, heter det i en rapoort som ble overlevert finansminister SIv Jensen i formiddag. 

Foto

NTB-scanpix.

Lavere selskapsskatt gir mer utenlandsk eierskap

Publisert: 17. august 2015 kl 09.52
Oppdatert: 17. august 2015 kl 10.01

I studien har Menon gjort anslag på investeringseffekten i norsk næringsliv av en reduksjon i selskapsskatten, utbytteskatten og formueskatten.

Menon har foretatt en relativt enkel analyse av blant annet nedgangen i statens skatteinntekter ved en 1 prosentpoeng lavere selskapsskatt og hvilke investeringer i næringslivet dette kan forvente å frembringe,  Analytikerne i Menon har ikke tatt høyde for såkalte dynamiske skatteeffekter, altså at redusert skatt i noen tilfeller stimulerer til høyere økonomisk aktivitet som igjen kan bidra til å heve skatteinntektene på sikt.

Ulikt fra tidligere studier, blant annet Scheel-utvalget som leverte sin anbefaling om lavere selskapsskatt i fjor, har Menon-rapporten forsøkt å vurdere selskapenes kapitalstruktur og hvordan forskjellig kapitalisering slår ut i forskjellige skatteendringer.

Hovedfunn

I rapporten går det frem at en reduksjon i selskapsskatten har større effekt på investeringene i næringslivet i fastlands-Norge samlet sett, enn tilsvarende endringer i utbytteskatten og formueskatten..

Menon har anslått at en prosents reduksjon i selskapsskatten vil gi staten et inntektstap på 730 millioner kroner, men samtidig øke investeringene i næringslivet med 1334 millioner kroner. Tilsvarende reduksjoner i utbytte- og formueskatt gir kun en brøkdel av effekten, rundt 0,06 prosent økning i realinvesteringene.

Grunnen til at en reduksjon i selskapsskatten er veldig mye mer effektiv, bunner i hvem som eier selskapene, ifølge Menon. En selskapsskatt, som tas av overskuddet i en bedrift, treffer langt flere eksisterende og potensielle investorer enn utbytte- og formueskatten. For eksempel rammes utenlandske investorer i svært liten grad av endringer i utbytte- og formueskatt.

Saken fortsetter under annonsen

Menon konkluderer med at en reduksjon i selskapsskatten vil mest sannsynlig øke den utenlandske eierandelen i norsk næringsliv, mens en tilsvarende reduksjon i utbytteskatten eller formueskatten vil øke andelen norsk eierskap.

– Jeg merker meg at Menon i likhet med Skatteutvalget mener lavere selskapsskatt vil stimulere til økte investeringer i norsk næringsliv. Dette tar regjeringen med seg videre i arbeidet med meldingen om skattereform som skal legges fram for Stortinget i høst, sier Jensen, ifølge NTB.