Skeptiske arbeidsgivere

Kvier seg for å ansette funksjonshemmede

Publisert: 18. juni 2015 kl 08.27
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Mange arbeidsgivere frykter at ansatte med nedsatt funksjonsevne vil være en belastning. Det går fram av en spørreundersøkelse Arbeidsforskningsinstituttet (Afi) har gjennomført. 1 785 arbeidsgivere har svart på undersøkelsen, som presenteres i en fersk rapport om arbeidsgiveres inkluderingsevne, skrevet av Afi-forskerne Eivind Falkum og Anne Grethe Solberg.



Spørreundersøkelsen avdekker blant annet at:




  • Halvparten av arbeidsgiverne tror personer med nedsatt funksjonsevne vil trenge mer hjelp fra kolleger enn andre.

  • Én av fire mener ansettelse av funksjonshemmede vil føre til økt sykefravær. Omtrent like mange mener at produktiviteten vil reduseres.

  • 15 prosent mener at å ansette funksjonshemmede vil svekke lønnsomheten mer enn virksomheten kan tåle.

Saken fortsetter under annonsen


Skepsisen er større i privat sektor enn i det offentlige. Eksempelvis mener én av fire private bedrifter at de ikke har råd til å ansette funksjonshemmede, mens det gjelder én av ti offentlige virksomheter.



Ikke overraskende


Saken fortsetter under annonsen

– Skepsisen som kommer fram i Afi-undersøkelsen, er ikke overraskende. Men det er en unødvendig skepsis, basert på et tradisjonelt bilde av funksjonshemmede som syke personer med spesielle behov, sier daglig leder Vibeke Marøy Melstrøm i Uloba.



Uloba arbeider for å gi funksjonshemmede økt frihet og selvstendighet gjennom tilgang til borgerstyrt personlig assistanse (BPA) og har selv mange funksjonshemmede blant de ansatte i administrasjonen.



Saken fortsetter under annonsen

– Det er langt på vei en myte at funksjonshemmede har høyt sykefravær og lav produktivitet. Jeg sitter selv i rullestol, men har så å si ikke hatt sykefravær gjennom 25 år, sier Uloba-lederen. Hun påpeker at mange blander sammen nedsatt funksjonsevne og nedsatt arbeidsevne.



– Nedsatt funksjonsevne betyr ikke nødvendigvis at du har nedsatt arbeidsevne. En funksjonshemmet kan ha like stor arbeidsevne som andre, sier Vibeke Marøy Melstrøm.



Les hele artikkelen i magasinet Velferd 4-2015. Klikk her for elektronisk utgave.

Saken fortsetter under annonsen