Helse- og omsorgsminister Bent Høie får kritikk etter sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund.

Foto

 Audun Braastad / NTB scanpix

KrF kritiserer Høies innblanding i sykehussaken

Publisert: 15. april 2015 kl 08.38
Oppdatert: 15. april 2015 kl 08.38

– Her trengs det en opprydding, konkluderer KrFs Hans Fredrik Grøvan overfor NTB.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen avleverte tirsdag kveld sin innstilling om statsrådens og helseforetakenes framferd da de i fjor skulle bestemme hvor et nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal skal ligge.

Saksordfører Per Olaf Lundteigen (Sp) retter krass kritikk mot både Høie og Helse Midt-Norge, og får med seg Arbeiderpartiet og SV.

Lukkede møter

Grøvan stiller seg bak flere punkter av kritikken. Partiet mener lukkede møter har foregått i strid med intensjonene i offentlighetsloven og helseforetaksloven og at det var et «sterkt press» for å få en enighet mellom Helse Midt-Norge og det lokale Helse Møre og Romsdal. Det gjorde det vanskelig for de ulike leddene styringskjeden å gi selvstendige vurderinger. Dessuten er KrF kritisk til at Høie sørget for at den administrerende direktøren i Helse Midt-Norge, Trond Andersen, måtte gå.

– Dette følger ikke den praksis som vi opplever at helseforetaksloven legger opp til, sier Grøvan til NTB, men legger til:

– Vi sier samtidig klart og tydelig at vi ikke kan se at det er brudd på loven eller at det er grunn til å kjenne valget av tomt ugyldig.

Utydelig og uryddig

Grøvan er på linje med Lundteigen, som mener lovverket som styrer helseforetakene må endres.

– Denne saken reiser spørsmål om helseforetaksloven som helhet er rett instrument til å styre spesialisthelsetjenesten. Den er utydelig og uryddig når det gjelder forståelsen av hvem som har ansvar for hva, sier Grøvan.

Han varsler at KrF vil foreslå endringer og håper å få andre partier med seg.

– Jeg vil tro det kan være grunnlag for en ny lov som styrer spesialisthelsetjenesten, sier han.

«Godværslov»

Lundteigen har levert en innstilling på over 70 sider. Han håper dokumentet kan være et godt grunnlag for en debatt om styringen av sykehusene. Dagens helseforetakslov er en «godværslov», mener Lundteigen.

– Flertallet mener at praksis i denne saken viser hvor krevende det er å oppfylle intensjonene i loven når en står overfor beslutninger hvor det er svært ulike interesser og virkelighetsoppfatninger, sier han.

Han mener det offentlige kaster bort penger på «skinnprosesser» der både fagfolk og folkevalgte blir bedt om å involvere seg.

Høyre og Frp støtter ikke Lundteigens kritikk, og de regjeringspartiene får i hovedsak følge av Venstre. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen