Kong Harald fronter norsk industri i Australia
Under statsbesøket denne uka bidrar kongeparet til å fremme norske interesser i Australia, særlig innen forsvars- og petroleumsindustri. I møte med pressen mandag sa kongen at han ikke tror dette overskygger oppmerksomheten rundt norskaustralsk nedrustningssamarbeid.
– Jeg syns at forsvaret er så viktig, både for Australia og oss, at det er naturlig at vi samarbeider også om forsvaret med vår kanskje nærmeste samarbeidspartner utenfor NATO.
Første dag av statsbesøket deltok kong Harald ved et seminar for landenes forsvarsindustri.
Likheter
Med seg til Australia har kongeparet utenriksminister Børge Brende (H), olje- og energiminister Tord Lien (Frp), samt statssekretærene Øistein Bø og Dilek Ayhan, fra henholdsvis Forsvarsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.
Den offisielle innledningen av statsbesøket fant sted mandag formiddag lokal tid, med kransenedleggelse ved den ukjente soldats grav ved det australske krigsminnesmerket. Deretter fulgte blant annet et møte med landets liberalkonservative statsminister Tony Abbott. Under den offisielle lunsjen hos generalguvernør Peter Cosgrove takket kongen for varm velkomst og understreket de tette båndene landene mellom, historisk, økonomisk og politisk:
– Hendelser i begge våre land og internasjonalt den siste tiden har tydeliggjort at vi ikke kan ta prinsippene vi bygger våre samfunn på for gitt: Demokrati, rettssikkerhet og menneskerettigheter.
Kong Harald og dronning Sonja med generalguvernør Peter Cosgrove og kona Lynne Cosgrove. Statsrådene Tord Lien (t.h.) og Børge Brende er med i forbindelse med statsbesøket i Australia. Foto: NTB-Scanpix.
Mimring
Dette er det første norske statsbesøk i Australia noen gang, men kongeparet har vært på besøk der tidligere, i 1970. Da deltok kong Harald i VM i seiling i 5,5-metersklassen utenfor Palm Beach i Sydney.
– Det var virkelig en flott opplevelse, selv om australske David Forbes krysset mållinjen først, mimret kongen i talen sin hos generalguvernøren.
I møtet med pressen fortalte han også at han og dronning Sonja har hatt noen private dager i Australia før statsbesøket startet:
– Dette er et besøk jeg har sett fram til veldig lenge, for jeg likte meg veldig godt her for mange, mange, mange år siden.
På 78-årsdagen sin lørdag var kongen på båttur rundt i Sydney Harbour, der mye er forandret på 45 år. Nå gleder han seg til resten av besøket:
– Jeg har store forventninger til turen, både av personlige årsaker og for hele statsbesøket.
Fakta om Australia
- Er med sine 7,7 millioner kvadratkilometer verdens sjette største land. Mindre enn Brasil, større enn India.
- Sårbart fordi det er verdens tredje tørreste kontinent og samtidig hjem for 10 prosent av verdens plante- og dyrearter. Svært mange av artene finnes bare her.
- Drøyt 23 millioner innbyggere, 9 av 10 bor i urbane strøk
- Forventet levealder er over 82 år, det er 10. høyest i verden og høyere enn i Norge.
- Stabil og god økonomisk vekst i flere tiår, mye på grunn av nærhet til verdens sterkt voksende økonomier i Asia.
- Storeksportør av naturressurser, energi og mat.
- Fra 2014 en frihandelsavtale som gjør landet til den største økonomien Kina har liberalisert handel med.
- Eksport av australsk sjømat til Kina kompenserer for Kinas kutt i handelen med norsk laks.
- Største bekymringer på lang sikt er aldrende innbyggere, innvandring, stort press på infrastrukturen og miljø- og klimautfordringer (flom, skogbranner og tørkeperioder)