Foto

NTB Scanpix

Klimaavtalen vedtatt i Paris

Publisert: 12. desember 2015 kl 20.34
Oppdatert: 13. desember 2015 kl 22.35
Voldsom applaus brøt ut i plenumssalen på konferansesenteret i den franske hovedstaden da avtalen var et faktum. Flere av forhandlerne som har vært med på å jobbe fram avtalen, gråt av glede.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius var tydelig rørt da kan fastslo at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten.

– Jeg ser dette rommet, jeg ser at reaksjonen er positiv. Jeg hører ingen protester. Parisavtalen er vedtatt, erklærte Fabius idet han klubbet avtalen gjennom.

Målet med Parisavtalen er å stanse den globale oppvarmingen før den får katastrofale konsekvenser. På sikt vil det kreve store teknologiske og økonomiske endringer, og en revolusjon av verdens energiproduksjon.

Støtte fra u-land

Parisavtalen er den første globale klimaavtalen der det legges opp til at alle verdens land skal bidra til å få ned utslippene av klimagasser.

Det endelige tekstutkastet ble presentert av Fabius tidligere lørdag. Møtet i plenumssalen hvor avtalen skulle vedtas, ble utsatt, noe som førte til spekulasjoner om at problemer hadde oppstått i siste øyeblikk.

At Kina, India, Saudi-Arabia og over 130 andre utviklingsland opplyste at de støttet avtaleteksten i forkant av plenumsmøtet, var imidlertid en sterk indikasjon på at landene var enige.

Etter at Fabius åpnet det avgjørende møtet, kom vedtaket raskt. Da den franske utenriksministeren slo en liten grønn hammer i bordet, var avtalen et faktum.

– Dette er kanskje en liten hammer, men den kan gjøre store ting, sa Fabius.

1,5 grader

Landene på toppmøtet har satt som mål at den globale oppvarmingen skal begrenses til mellom 1,5 og 2 grader over førindustrielt nivå.

Utslippene av klimagasser skal ifølge avtalen nå toppen «så snart som mulig» og deretter synke raskt inntil det nås balanse mellom utslipp og opptak av klimagasser i siste halvdel av århundret.

Samtidig loves det minst 100 milliarder dollar i året til finansiering av klimatiltak i utviklingsland etter 2020.

 

Saken fortsetter under annonsen