Tåken senket seg over Paris etter at en ny klimaavtale var i boks denne helgen.

Foto

NTB Scanpix

Klimaavtale i boks: Nå begynner den vanskelige delen.

Publisert: 14. desember 2015 kl 11.03
Oppdatert: 14. desember 2015 kl 11.06

Denne helgen ble 195 land enige om innholdet i dette 31-siders dokumentet. Paris-Avtalen stiller opp mer ambisiøse klimamålsetninger for alle landene, og den er ment å strukturere klimatiltak som allerede er igangsatt.

Men den nye avtalen er ikke bindende for landene. Kyoto-avtalen som ble til i 1997 og som har fungert som den viktigste avtalen på området inneholdt bindene krav, men dette gikk ikke i år. USA var blant de største pådriverne til å fjerne dette kravet under påskudd om at det aldri ville bli akseptert av det amerikanske senatet.

Flybransjen og shipping ble tatt ut av avtalen i siste minutt.

Rike land har ifølge avtalen også et mål om å stille med 100 milliarder dollar per år som går til finansiering av klimatilak i fattige land.

Likevel, i sum blir effekten av klimaavtalen begrenset. 

Hva nå?

Det neste møtet er Marokko allerede i 2016, der vil flere av de mer uklare punktene i avtalen bli forsøkt konkretisert. Det er dette som blir den virkelig vanskelig delen av avtalen.

Saken fortsetter under annonsen

Flere eksperter på denne typen krevende internasjonale avtaler som alle må, men ingen egentlig vil inngå, peker på at dette er den eneste måten å få en form for konsensus, slappe tiltak som ikke er bindene, men som man forplikter seg til å diskutere videre i tiden fremover og kanskje en vakker dag bli enige om å gjøre til konkrete bindene tiltak.

Den største testen kommer ikke før i 2020 da landene er ment å offentliggjøre sine nye utslippsambisjoner. 

Fakta om Parisavtalen

* Vedtatt på klimatoppmøtet i Paris lørdag 12. desember.

* Slår fast at den globale oppvarmingen bør holdes godt under 2 grader, og helst begrenses til 1,5 grader.

* De globale utslippene av klimagasser bør slutte å stige så snart som mulig, ifølge avtalen. I andre halvdel av dette århundre er målsettingen balanse mellom utslipp og fjerning av klimagasser fra atmosfæren.

* Over 180 land har overlevert frivillige nasjonale utslippsmål til FN. I klimaavtalen står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert 5. år.

* Rike land skal innen 2020 skaffe til veie minst 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land. En ny og minst like stor årlig pengesum skal fastsettes i 2025.

* I Parisavtalen forplikter nesten alle verdens land seg til å begrense utslippene av klimagasser. Utslippsmålene og andre viktige deler av avtalen er imidlertid ikke folkrettslig bindende.

(Kilder: UNFCCC, NTB)