Kinas moderne mann: Velkledd, intellektuell og rik
Før skulle han tjene familien og være nyttig for samfunnet og i et førmoderne Kina ble idealmannen beskrevet som intellektuell, kunstnerisk og ansvarlig. Men nå skal den kinesiske idealmannen i tillegg være velkledd, intellektuell og rik. Chen har tatt for seg hva det vil si å være mann i Kina i dag; både ut ifra hva samfunnet forventer, men også hvordan menn både tilpasser seg etter og gjør opprør mot forventningene.
– I Kina i dag defineres maskulinitet hovedsakelig ut ifra velstand og de fordelene det innebærer, sier hun til forskning.no.
I arbeidet har hun blant annet analysert det populære datingprogrammet If you are the one. Deretter har hun tatt for seg ulike livsstilsmagasin for menn. I tillegg har hun studert og intervjuet unge mannlige studenter som er en del av et spillmiljø. Chen viser hvordan dagens definisjon av maskulinitet ofte preges av hvor du hører hjemme på den sosiale rangstigen. Hun tror dette kan være en konsekvens av landets overgang til et kapitalistisk samfunn.
I nyere tid etter den kommunistiske revolusjonen skulle menn være sterke, patriotiske og lite påvirket av personlige problemer. Det handlet om å bidra til samfunnet og familien på best mulig måte. Men etter hvert som Kina har fått en økonomisk fremgang, har idealmannen forandret seg ytterligere, ifølge Chen.
Nå handler det mer om hvem du er som enkeltmenneske og hva du har oppnådd i form av makt og velstand.
– Det er på mange måter uunngåelig. Individualisering oppstår som regel i takt med fremveksten av et moderne samfunn. Og Kina er på god vei til å moderniseres, sier hun til forskning.no.
På tross av store endringer tror Chen det gamle og det nye drar kineserne i motsatte retninger.
– På den ene siden har du individuelle interesser, mens på den andre siden har du fortsatt et personlig ansvar overfor familien, samfunnet og fedrelandet forklarer hun.
Livstilsmagasinene som Chen har studert gir som regel mest spalteplass til forfattere, poeter og forskere. Det er i tråd med det gamle idealet om blant annet å være intellektuell. Men de senere årene er det også blitt satt av mer og mer plass til rike forretningsmenn, designere og arkitekter. Alle som en blir de kledd opp i dyre designerklær og gir gjerne råd til leseren om god smak og livsstil. Hovedbudskapet i bladene er at denne mannsrollen kan kjøpes.
De som ikke oppfyller kravene, finner andre måter å uttrykke seg på. Blant disse er gamere, som blir sett ned på, fordi de blir assosiert med en uansvarlig livsstil. Men skal du være en del av guttegjengen må du allikevel kunne dataspill.
Den kinesiske antropologen Yunxiang Yan kaller dette for individualisering uten individualisme. Det handler om hvor unik du er, men heller hvor produktiv du er. Den voksende egeninteressen blir presset fram av markedskrefter, som igjen gjør at de fleste følger et bestemt mønster.