En russisk arbeider sjekker oljeledningene ved et av mange russiske oljefelt som i dag har trøbbel med å få levert vestover. Kina viser seg å kunne bli redningen for russisk energisektor. 

Foto

Reuters/NTB-Scanpix

Kina kjøper tønnevis med russisk olje

Publisert: 4. februar 2015 kl 06.29
Oppdatert: 4. februar 2015 kl 08.51

Russlands økonomiske vanskeligheter og isolasjonen fra Vesten på grunn av sanksjonene, har gjort russerne stadig mer ivrige etter å bygge opp sitt forhold til Kina.

Og nye økonomiske data fra Kina viser at Russland har lykkes i å ta en større andel av det  kinesiske oljeimportmarkedet, skriver Times.

Kinas import av russisk olje eksploderte med 36 prosent i 2014.

Russernes innhogg i Kina har fortrengt andre oljeprodusenter, for eksempel Saudi-Arabia og andre OPEC-medlemmer. The Wall Street Journal melder at Kinas oljeimport fra Saudi-Arabia falt med 8 prosent i 2014, mens importen fra Venezuela falt med 11 prosent.

Ukraina-konflikten er årsaken

Den russiske-kinesiske oljeflørten er et tydelig tegn på at Russland og Kina smir tettere handelsforbindelser innen energi. Russland er en stor energiprodusent og Kina er verdens største importør av petroleumsprodukter. Historisk uvennskap og gjensidig skepsis har i årevis hindret et tettere samarbeid mellom de to stormaktene, men dette kan altså ha snudd i løpet av fjoråret.

Ifølge Times er det konflikten i Ukraina og isfronten mellom Russland og Europa som har ført Kina og Russland tettere sammen.

Saken fortsetter under annonsen

De to landene ble enige om å en stor naturgassavtale i mai 2014 som innebærer at Russland skal eksportere 38 milliarder kubikkmeter naturgass i året til Kina fra 2018, med mulighet for å øke eksporten til 60 milliarder kubikkmeter gass per år på et senere tidspunkt. Den eksakte prisen kineserne må betale for moroa er ikke offentliggjort, men kineserne hevder selv at de har sikret seg en lavere pris enn hva Europa betaler for russisk gass.

Kina med best kort

Ifølge internasjonale medier er det Kina som har sittet med de sterkeste kortene i energiforhandlingene med Russland. Russerne trenger desperat omsetning på sine petroleumsråvarer, noe kineserne vet å utnytte. Kina har også gitt russiske selskaper store lån for å kompensere for likviditetstrøbbel som vestlige sanksjoner har skapt. I tillegg har kineserne kjøpt seg opp i flere russiske olje- og gassvirksomheter. Dette bidrar også til å vippe maktbalansen mellom de to landene i kinesisk favør, noen som skaper bekymring i Kreml.

Men i sum er nok begge landene godt fornøyde med et tettere energisamarbeid, heter det i artikkelen fra Times.