Foto

ID 46123193 ©  | Dreamstime.com

Musikk til operasjonsarbeidet kan ha negativ effekt

Publisert: 6. august 2015 kl 10.17
Oppdatert: 19. august 2015 kl 11.34

Klassisk musikk eller tung, svart rock? Pasienten som ligger på operasjonsbordet i full narkose vet ikke om kirurger og sykepleiere lytter til musikk mens de jobber. Pasienten har heller ikke den fjerneste anelse om hva slags musikk det er som fyller rommet. Om det er klassisk eller rock.

Musikk på operasjonsstuene kan imidlertid ha negativ effekt på operasjonsteamet, og forskere fra Imperial College London og UCL Institute of Education mener at operasjonsteam se nærmere på måten de bruker bakgrunnsmusikk på.

Forskere fra de to institusjonene har studert videoanalyser av 20 operasjoner. Under 70 prosent av operasjonene ble det spilt musikk, og det var ikke bare rolig musikk som strømmet ut av høyttalerne. Forskerne observerte at operasjonsteam også arbeidet til musikk med mye trommer og bass, og at lydnivået kunne være relativt høyt.

Måtte gjenta beskjeder

Studien viser at noen av operasjonsteamene ble negativt påvirket av bakgrunnsmusikk under operasjonene, forteller forskerne i en pressemelding. En av årsakene var at musikken kunne påvirke kommunikasjonen negativt. Eksempler på dette var at forespørsler om instrumenter fra kirurg til en sykepleier ble gjentatt flere ganger. Det ble også observert tegn på frustrasjon og spenninger i noen av teamene.

Men selv om forskerne observerte negative effekter av musikk til operasjonsarbeidet, er ikke bildet entydig. Forsker Sharhon-Marie Weldon fra Department of Surgery and Cancer ved Imperial College London sier i pressemeldingen at musikk kan være til hjelp for operasjonsteam i miljøer hvor det ofte er mye bakgrunnsstøy og andre distraherende elementer. Musikk kan i noen tilfeller forbedre konsentrasjonen.

Ta teamet med på råd

Saken fortsetter under annonsen

Det forskerne etterlyser i lys av studien er en mer bevisst tilnærming til bruken av musikk. De mener også at hele teamet bør tas med på råd når det skal bestemmes om teamet skal ha musikk til operasjonsarbeidet eller ikke.

Forskernes observasjon i den omtalte studien var at det gjerne var de mest erfarne teammedlemmene som styrte musikken på operasjonsstuene. Dermed ble det opp til mindre erfarne medarbeidere å selv gi beskjed hvis de var uenige praksisen. De måtte utfordre de erfarne legene. Hvilket i seg selv kan være en krevende øvelse.

Studien er publisert i the Journal of Advanced Nursing. Den er også omtalt i Financial Times