Flere asylsøkere hadde forskanset seg i en gymsal på et asylmottak i Lundby i Lunner kommune.
Foto

Torstein Bøe / NTB scanpix

 

Justisdepartementet: Asylopprør får konsekvenser

Publisert: 12. august 2015 kl 10.15
Oppdatert: 12. august 2015 kl 10.16
Beboerne ved mottaket har kommet til landet for å søke asyl som enslige mindreårige. Da en av beboerne torsdag 6. august skulle flyttes fordi politiet mener han er over 18 år, og han motsatte seg dette, brøt det ut opprør. Drøyt 20 beboere forskanset seg i en gymsal og kastet stein mot politiet.

Lensmann Frank Sletten i Lunner sier at 15 personer er under etterforskning og at de fleste av dem kan vente seg et forelegg. Fengselsstraff kan også bli vurdert for noen av dem, sier han til Klassekampen.

– Store konsekvenser

– Som vi så på Lunner, kan det være vanskelig å håndtere ungdommer som søker asyl alene. Det kan vise seg at en person ikke er under 18 år og kanskje må returneres. Slike situasjoner vil det bli flere av i tiden framover, sier Kallmyr, som mener konsekvensene kan bli store for deltakerne i opprøret.

– Det vil mest sannsynlig få følger for deres oppholdsvurdering, sier Kallmyr. Han presiserer at dersom man oppfyller vilkårene for asyl, vil det ha mindre å si.

– Men for dem som skal vurderes etter humanitærparagrafen, vil en slik anmerkning ha stor betydning, sier Kallmyr.

– Må behandles som barn

De siktede etter opprøret på et asylmottak i Oppland, er først og fremst barn og må behandles deretter, uttalte Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press til NTB i forrige uke.

– Dette er barn som kommer fra krig og konflikt, flere av dem svært traumatisert, og med en kommunikasjonsform vi ikke er vant til. Kriminell oppførsel skal aldri aksepteres, men jeg ser det som et nederlag at enslige mindreårige asylsøkere så ofte blir omtalt som kriminelle i mediene, sa Press-leder Karoline Steen Nylander.

Hun mener det er nødvendig med endringer i systemet.

– Omsorgsansvaret for enslige asylbarn må overføres til Barnevernet. Ikke minst må vi huske at barn først og fremst er barn, samme hvor de kommer fra. De enslige asylbarna må avkriminaliseres i samfunnsdebatten, sier hun.

– Feil med egne mottak

Generalsekretær Sylo Taraku i Likestilling, integrering, mangfold (LIM) uttalte i forrige uke til NTB at asylsøkere som oppgir å være enslige mindreårige bør bli plassert på ordinære mottak, sammen med voksne.

– Dersom ideen med å samle unge asylsøkere på særskilte mottak er å skape tryggere forhold for dem, så viser erfaringene at det motsatte er tilfelle. Ofte er det mest uro og bråk nettopp i mottak for enslige mindreårige som er ekstra bemannet, sa Taraku.

Han mener unge asylsøkere har godt av å ha voksne rundt seg, og da ikke kun voksne som er statlig ansatt.

– Erfaringsmessig har tilstedeværelse av barnefamilier en stabiliserende og positiv effekt på det sosiale miljøet på mottaket, sa Taraku.

Afghanistan-møte

Rekordmange har i år søkt asyl som enslige mindreårige asylsøkere. De rødgrønne forsøkte å få på plass en avtale om å returnere enslige asylbarn til et omsorgssenter i Afghanistan, som er landet de fleste enslige mindreårige kommer fra.

Kallmyr utelukker ikke at dette er et tema han vil ta opp igjen når han snart får den afghanske flyktningministeren på besøk.

– Det viktigste vi skal ta opp, er hva vi kan gjøre for å bedre forholdene i Afghanistan. Vi gir mye i bistand og forventer at disse midlene brukes til å gjøre flyktningsituasjonen bedre, sier Kallmyr til Klassekampen. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen