En kvinne med sykkel og koffert passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark. Sammen med sitt barn og en hun blant blant et tyvetalls asylsøkere som krysset grensen mandag formiddag. 

Foto

Cornelius Poppe / NTB scanpix

Jurister: – Asylbehandlingsnekt brudd på folkeretten

Publisert: 27. november 2015 kl 09.18
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.18

Brynjulf Risnes i Advokatforeningen er en av dem som reagerer på den nye instruksen, skriver Klassekampen.

– Norge har så langt aldri bevisst begått brudd på folkeretten. Det er ikke verdt at vi begynner med det nå, sier Risnes. Han er svært kritisk til at asylsøkere fra Irak og Afghanistan kan bortvises til Russland uten å få søknaden behandlet, selv om de ikke har gyldig opphold i Russland.

– Gir asyl til russere

Dette vil formelt regnes som retur til et trygt tredjeland, en betegnelse Risnes mener ikke passer på nabolandet i øst.

– Russland har tapt 2.000 saker i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Norge gir fra tid til annen asyl til russiske borgere. Da er det et paradoks at vi sjablongmessig vil returnere asylsøkere dit.

I instruksen presiseres det at «har hatt opphold» ikke krever at personen har hatt oppholdstillatelse eller varig opphold i Russland. Jussprofessor Mads Andenæs mener det vil være klart i strid med folkeretten å sende flyktninger tilbake bare fordi de har reist gjennom Russland til Norge.

– Alle flyktninger vil normalt reise gjennom ett eller flere land – ellers vil det kun være mulig å flykte til naboland.

Saken fortsetter under annonsen

– Ikke et trygt land

Heller ikke den russiske menneskerettighetsforkjemperen Svetlana Gannusjkina mener det er trygt å bli sendt tilbake over grensen. Hun har i mange år jobbet med forholdene for asylsøkere i Russland, skriver NRK.

– Russland er ikke et trygt land for mennesker i nød. Et trygt land er et land som beskytter mennesker som trenger det, sier Gannusjkina.

Torsdag besøkte Gannusjkina Storskog og ankomstsenteret Vestleiren sammen med representanter for Helsingforskomiteen.

– Flyktninger i Russland har ikke en reell mulighet til å få asyl. Det som venter der er en usikker fremtid der mange vil leve uten lovlig opphold og uten mulighet til å få lovlig arbeid, forteller hun.

Fortsetter å bo ulovlig

Det står i skarp kontrast til det statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sa da han besøkte Storskog tidligere i uken.

Saken fortsetter under annonsen

– Russland er et trygt land, og vi mener at man ikke skal kunne søke asyl hvis man har opphold i Russland.

Gannusjkina sier riktignok at det er én ting som er bra med det russiske systemet, og paradoksalt nok viser hun til det som normalt ville blitt oppfattet som mangler og ineffektivitet.

– De rettsavgjørelsene som kommer, blir ikke oppfylt. Altså folk skal deporteres, men på grunn av bestikkelser og korrupsjon blir de faktisk ikke sendt ut, men fortsetter å bo i Russland illegalt, sier Gannusjkina.