Jobbintervjuet hindrer mangfold

Publisert: 8. juni 2015 kl 12.32
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Mange arbeidsgivere uttrykker vilje til å rekruttere bredt og inkluderende. Når de innkaller kandidater til intervju, faller de imidlertid for det trygge og kjente. Jobbintervjuene fremmer likhet og ikke mangfold, viser en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo.



Fafo-forskerne Jon Rogstad og Erika Braanen Sterri har vært flue på veggen ved 67 jobbintervjuer i fem virksomheter: en radiokanal, et sykehus, et hotell, en ideell organisasjon og en interesseorganisasjon. Selv om virksomhetene var svært ulike, fant forskerne påfallende likheter i hvordan jobbintervjuene ble gjennomført.



– Vi var overrasket over at de som kom til intervju, i så stor grad ble målt ut ifra diffuse sosiale kriterier. Intervjuene handlet mer om å finne ut hvem som passet inn på arbeidsplassen enn på hvem som passet til jobben, sier Jon Rogstad.

Saken fortsetter under annonsen


Teori og praksis



«De ser nærmest nyforelsket ut», noterte Rogstad seg under et av jobbintervjuene han overvar. Den kvinnelige intervjueren og den kvinnelige søkeren fant åpenbart tonen.


Saken fortsetter under annonsen

Jobben gikk til denne søkeren, som på mange måter framsto som lik intervjueren. Det skjedde til tross for at virksomheten i utgangspunktet hadde uttrykt interesse for å ansette noen som kunne bidra til økt mangfold når det gjaldt kjønn (flere menn), alder (flere seniorer), etnisitet og funksjonshemning.



– Man er for mangfold i teorien, men jakter på likhet i praksis, konstaterer Jon Rogstad.



Saken fortsetter under annonsen

Les hele artikkelen - med kommentarer til forskernes funn fra Manuela Ramin-Osmundsen og Loveleen Rihel Brenna - i magasinet Velferd 3-2015. Klikk her for elektronisk utgave.