Foto

REUTERS/Hani Amara/NTB Scanpix

Italia: Libya en tikkende bombe som truer Europa

Publisert: 19. februar 2015 kl 09.15
Oppdatert: 19. februar 2015 kl 09.15
– Det er en opplagt risiko for at lokale militser og kriminelle gjenger skal danne en allianse med Daesh, sa utenriksminister Paolo Gentiloni i den italienske nasjonalforsamlingen onsdag. Daesh er en vanlig arabisk betegnelse på IS.

Gentiloni kaller Libya en tikkende bombe som utgjør en klar fare for Italia, og som også truer med å destabilisere nabolandene i Nord-Afrika.

Egypts president Abdel Fatah al-Sisi trakk onsdag en forespørsel til FN om å opprette en internasjonal koalisjon for å gripe inn i Libya. Landet har gått helt i oppløsning etter folkeopprøret mot Muammar Gaddafi og NATOs bidrag til at han falt.

FNs sikkerhetsråd skulle onsdag drøfte utviklingen i Libya.

Ingen regjering

Libya har i dag ingen fungerende regjering, og landet preges av tungt væpnede rivaliserende militsgrupper som kjemper seg imellom. En løs allianse av islamistiske militser overtok i fjor regjeringsbygningene i hovedstaden Tripoli, og den internasjonalt anerkjente regjeringen er forvist til Tobruk, helt øst i landet.

Den britiske avisa Telegraph skriver onsdag at IS i Syria og Irak allerede planlegger å bruke Libya som en ny base for å angripe Sør-Europa.

Tenketanken Quilliam, som følger ekstremistiske grupper, viser til et brev fra en kjent IS-propagandist som tegner opp en plan om å sende en flom av IS-krigere til Libya. Krigerne skal så utgi seg for å være flyktninger for å ta seg over Middelhavet til Italia og fortsette sin hellige krig der.

«Libya har en lang kyst, som ligger rett imot de sørlige korsfarerlandene, som kan nås med selv gebrekkelige båter», skriver propagandisten som bruker navnet Abu Arhim al-Libim.

Flyter av våpen

Libim skriver at om IS får fotfeste i Italia, skal de skape kaos i landets byer og også forsøke å ramme skipstrafikken i Middelhavet.

Han fryder seg åpent over at Libya flyter over av våpen fra borgerkrigen, da de enorme våpenarsenalene til Gaddafi-regimet ble overtatt av opprørerne.

I fjor kom anslagsvis 170.000 flyktninger over havet fra Nord-Afrika til Italia, mange i synkeferdige båtvrak, og flyktningstrømmen ser ut til å fortsette i år. Mens det tidligere var flest fra Vest-Afrika, Eritrea og Somalia, er en stadig større andel av båtflyktningene på flukt fra krigen i Syria.

Det er ikke klart hvor sterkt IS står i Libya, men lokalbefolkningen forteller at hundrevis av libyere som hadde reist til Syria for å slåss sammen med IS, har begynt å strømme tilbake til hjemlandet.

Sharialov

Ved hjelp av de nyankomne IS-krigerne har IS overtatt byen Derna, der de har innført sharialov, og også tatt kontrollen i deler av Sirte. Og i januar gikk væpnede menn som hevdet å representere IS, til angrep på et luksushotell i Tripoli og drepte minst åtte mennesker.

Gentiloni gjør det klart at Italia er rede til å bidra til å avvæpne militsgruppene i landet og hjelpe til med gjenoppbygningen av sin tidligere koloni, dersom en FN-sponset dialog mellom de to «regjeringene» i Tripoli og Tobruk bærer frukter.

Gentiloni understreker at Italia ikke vurderer en militær intervensjon slik som da Egypt i forrige uke bombet Derna for å hevne halshoggingen av de 21 kopterne. Bare dersom dialogen lykkes, kan Italia sende fredsbevarende styrker. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen