Innbyggerundersøkelsen 2015: Norge, mitt Norge – Nav, mitt Nav
Vi blir stadig mer fornøyde med tjenestene fra det offentlige. Det går frem av resultatene fra den omfattende innbyggerundersøkelsen 2015, som ble lagt frem av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) i dag.
Det er tredje gang DIFI legger frem innbyggerundersøkelsen. Første gang var i 2010 og den forrige kom i 2013.
Nav i pluss, UDI sliter
Nav er en av de tjenestene som har gått mest frem siden undersøkelsen startet opp, ifølge Difi. I 2010 fikk Nav 47 poeng av 100 mulige, i 2015 ble resultatet 55 poeng. Dette tilsvarer en oppgang på åtte poeng, men likevel er Nav nest nederst på listen over hvor fornøyd innbyggerne er med statlige tjenester.
Inntrykkene av de mange offentlige tjenestene varierer fortsatt ganske mye, fra Folkebiblioteket med 81 poeng til UDI med 54 poeng av 100 mulige.
– En forklaring på variasjonene kan være forskjellen mellom tjenestene, både ansvarsområder, kompleksitet og brukere. Vi kan vanskelig sammenligne Folkebiblioteket med UDI og Nav. Uansett må forbedrings- og brukerrettingsarbeidet i forvaltningen fortsette med full tyngde slik at inntrykkene utjevnes noe mer på sikt, sier direktør Ingelin Killengreen i Difi i en pressemelding.
Politiet frem, kirken på retur
Sammenlignet med 2013, har inntrykkene av politiet, sykehusene og Statens vegvesen gått mest frem. Inntrykket av hvor gode politiet er, går frem fra 60 til 67 av 100 mulige poeng siden 2013.
Den største tilbakegangen fra 2013 til 2015 er i oppfatningene av Den norske kirke, som går tilbake to poeng fra 68 til 66 av 100 mulige poeng, heter det i undersøelsen.
Fakta – Innbyggerundersøkelsen
Innbyggerundersøkelsen 2015 ble gjennomført høsten 2014 og våren 2015 av Epinion på oppdrag fra Difi. 30 000 tilfeldig utvalgte innbyggere fikk tilsendt spørreskjema og 41 prosent svarte. Undersøkelsen er nå gjennomført for tredje gang, og den er Norges mest omfattende undersøkelse om innbyggernes inntrykk av og erfaringer med offentlige tjenester og om det å bo i Norge.
Seniorrådgiver og prosjektleder for innbyggerundersøkelsen, Jon Nonseid påpeker at folks inntrykk av beredskapen er blitt bedre siden forrige undersøkelse i 2013.
– Inntrykket av myndighetenes arbeid for å håndtere ulykker og katastrofer og redusere risikoen for store ulykker og katastrofer har gått mest frem . Når det gjelder offentlige tjenester ser vi at inntrykkene for henholdsvis politiet, Statens vegvesen, Sykehus og Helfo har gått mest frem, sier Nonseid.
– Er det noen spesielle utviklingstrekk i nordmenns syn på offentlige tjenester?
– Vi ser for eksempel at folk blir stadig mer fornøyde med digitale tjenester, spesielt Skatteetaten og Lånekassen. Vi ser også at virksomhetene i undersøkelsen skårer lavere på brukertilpasning enn på for eksempel service og ansattes kompetanse. Slik forventer nok brukerne mer av de offentlige tjeneste hva gjelder tilrettelegging og tilpasning til brukerens behov, fremhever Nonseid.
Lettere å få jobb i store kommuner
Alt i alt er innbyggerne i både små og store kommuner godt fornøyd med å bo og leve i sin kommune.
Men det er noen forskjeller.
Innbyggerne i de største kommunene gir høyere skår enn i de minste for eksempel når det gjelder videregående opplæring/skoler, fagskoler, folkebibliotek, kollektivtransporten i kommunen og brannvesen.
Inntrykkene er også klart bedre i de største kommunene når det gjelder muligheten til å få arbeid i kommunen. Skår for de minste kommunene på dette spørsmålet er 51 poeng mot 78 poeng i de største.
Det samme gjelder muligheten til å etablere egen næringsvirksomhet i kommunen. I de minste kommunene er resultatet 57 poeng mot 75 poeng i de største.
Tilfredshet i små kommuner
På den andre siden viser undersøkelsen at inntrykkene for en del av tjenestene er bedre i de minste kommunene sammenlignet med de største, påpeker Difi.
Eksempler på slike tjenester er sykehjem, omsorgsbolig, hjemmesykepleie og hjemmehjelp.
Innen området utdanning og kultur skårer barnehage, skolefritidsordning og grunnskole bedre i små kommuner enn i større.
Forskjeller på stor og liten
Kilde: Difi
Innbyggernes inntrykk totalt av å bo og leve i Norge får en samlet skår på 85 av 100 mulige poeng. Dette tilsier at innbyggerne er svært fornøyde, mener Difi.
Høy kvalitet på tjenester, et godt bomiljø og lav arbeidsledighet er antakelig med på å gi de gode resultatene.
Innbyggerne gir sin egen kommune 75 av 100 mulige poeng. Dette tilsier ifølge Difi at innbyggerne er fornøyde.
Innbyggerne i kommuner med over 20 000 innbyggere er litt mer fornøyde enn innbyggerne i øvrige kommuner, men her er forskjellene små. Kvinner er mer fornøyde enn menn, og de eldste er mer fornøyde enn de yngre, viser Innbyggerundersøkelsen 2015.
Universitetet best – UDI dårligst
Grafen viser snittskår. Poengene er definert slik: 0-50 poeng: dårlig til nøytralt inntrykk – 51-70 poeng: delvis godt inntrykk – 71-80 poeng: godt inntrykk – 81-100 poeng: svært godt inntrykk.