Sjeføkonom i IEA Fatih Birol og statsminister Erna Solberg.

Foto

NTB Scanpix

IEA: – Vi har aldri sett to år med fallende investeringer

Publisert: 23. november 2015 kl 09.55
Oppdatert: 23. november 2015 kl 10.07

I dag avholder Olje- og energidepartementet og Statoil i samarbeid med det internasjonale energibyåret IEA den årlige høstkonferansen hvor årets utgave av World Energy outlook presenteres. 

Gassmarkedet er ventet å spille hovedrollen under konferansen som markerer at det er kun en uke igjen til klimaforhandlingene i Paris.

– Naturgass vil og bør være en viktig del av det grønne skiftet. Det kan også spille en viktig rolle som backup for fornybare energikilder, sier statsminister Erna Solberg under innlednigen av konferansen.

– Dagens prisnivå er for lavt til å skape de nye investeringene i energimarkedene som en trenger i dag, fortsatte hun.

Og det kommer noen turbulente år i energiverden, skal vi tro det internasjonale energibyrået IEA.

– 2016 kommer vi til å se fallende investeringer. Det betyr at investeringene faller to år på rad. Det har vi aldri sett før, og det kommer til å få enorme konsekvenser for energimarkedene, sier Sjeføkonom Fatih Birol i IEA.

Han peker på at flere land har gjennomført reform av subsidiesystemet for fossile energikilder, blant annet India og Indonesia. I 2014 gikk det med 400 milliarder dollar i fossiele subsidier totalt i verden.

Saken fortsetter under annonsen

Likevel er det i India at IEA tror energietterspørselen skal komme de neste tiårene.

– Vi tror India kommer til å bruke like mye energi de neste tiårene som USA gjør i dag, sier Birol.

Det globale gassmarkedet

McKinsey Energy Insights har analysert fremtiden på det globale gassmarkedet gjennom fire spørsmål: 

1) Vil etterspørselen etter gass i Asia fortsette å vokse?

McKinsey peker på en rekke fakta. Asia er ventet å stå for 90 prosent av ny etterspørsel etter gass mellom 2015 og 2030. Kina må sikre seg nye reservetilganger etter 2020. McKinsey venter seg 6,7 prosent årlig vekst i etterpørselen og bare 4,1 prosent vekst i tilbudet av gass, i sum betyr det antagelig prisøkning.

Men å se inn i fremtiden er noe selv ikke McKinsey føler de kan gjøre uten å ta noen forbehold. Dersom Kinas økonomi fortsetter å utvikle seg negativt vil etterspørselen ikke øke like mye. Andre faktorer er at man lykkes med å bygge ut mer fornybar energi og at Japan og Sør-Korea går tilbake til atomkraft.

2) Vil det eksporteres mer flytende naturgass LNG?

I 2016 vil USA øke eksporten av LNG. Gassprisene i USA er lavere enn i Europa. Ny kapasitet krever gasspriser på 9-10 dollar per energienhet mmbtu, men dagens gasspriser som er lave på grunn av den lave oljeprisen, ligger rundt 6-8 dollar per mmbtu.

3) Hva med Midtøsten?

Landene i Midtøsten kontrollerer om lag 43 prosent av globale gassreserver, men kun 16 prosent av handelen i gass. Iran kan nå bli en "game-changer", ifølge McKinsey. Siden forholdet mellom Vesten og Iran er varmere, og siden Iran holder om lag 18 prosent av verdens gassreserver, kan oppmykningen føre til mer gass på markedet. Egypt kan også blir svært viktig. Der har man funnet det megasvære gassfeltet Zohr på 850 milliarder kubikkmeter gass.

4) Hva betyr oljeprisen for fremtiden for gass?

Dersom oljeprisen forblir lav, vil gassmarkedene påvirkes på tre måter. Nye anlegg vil ikke få såkalt FID-godkjenning, tror McKinsey. Eksportkostnadene vil bli for høye for å opprettholde høy eksport. I sum vil verden bli mindre interessert i å skifte over til gass.

– Vi tror det kommer til å være et fremtidig importmarkedet på 400 milliarder kubikkmeter gass i Asia, sier Fatih Birol. 

Han tror gass kommer til å være det eneste fossile brenselet som kommer til å øke markedsandelen i årene fremover.