Hun startet den arabiske våren – føler skyld og anger

Publisert: 18. desember 2015 kl 09.20
Oppdatert: 18. desember 2015 kl 09.20
Hamdy er den kommunale inspektøren som beslagla grønnsaksboden til Mohammed Bouazizi i Tunisia. Bouazizi tente på seg selv i protest og ble symbolet på et opprør som førte til at presidenten i Tunisia, Zine el-Abedine Ben Ali, måtte gå.

Deretter spredte det som skulle bli kalt den arabiske våren seg til Egypt og Tunisia, hvor to presidenter til ble felt. Egypts Mubarak ble erstattet av Det muslimske brorskap, mens Muammar Gadaffi i Libya ble styrtet og drept i en borgerkrig som førte landet ut i et blodig kaos som fortsatt ikke er løst. Krisen i Syria er velkjent, mens et destabilisert Irak vakler videre.

Arrestert, men renvasket

– Noen ganger bebreider jeg meg selv og sier at alt dette skyldes meg. Jeg skapte historie siden jeg var den som var der, og mine handlinger bidro til dette, men se på oss nå. I mellomtiden lider det tunisiske folket som alltid, sier Faida Hamdy til den britiske avisen Telegraph på femårsdagen for handlingen som ble gnisten som antente en hel region.

– Noen ganger skulle jeg ønske jeg ikke hadde gjort det. Når jeg ser på regionen og landet mitt, angrer jeg. Døden er overalt, ekstremismen blomstrer og dreper de vakre sjelene.

Mens Bouazizis familie ble ufrivillige celebriteter i tiden etter den unge mannens død, er Hamdys stemme sjelden blitt hørt. Hun ble arrestert av regimet, men til slutt ble alle anklager frafalt, og hun ble sluppet fri.

I mellomtiden var presidenten styrtet, og medienes oppmerksomhet hadde flyttet seg videre til de gryende opprørerne i Egypt, Libya og Syria. Verken Hamdy eller noen andre kunne forutse den kjedereaksjonen hennes tilsynelatende enkle beslag skulle utløse.

– Overgang tar tid

Selv om Tunisia fortsatt har sine problemer, og turismen, som er svært viktig for landets økonomi, er blitt rammet av blodige terrorangrep, regnes landet som den eneste suksesshistorien fra opprøret som startet for fem år siden. Landet har gjennomført to valg.

Lederen for det moderate islamistpartiet Ennadha sier til Telegraph at han mener en viktig nøkkel til suksessen har vært å satse på en konsensuspolitikk der alle parter blir hørt, i stedet for at flertallet skal trumfe gjennom sitt syn.

Partileder Rachid Ghannouchi er fortsatt optimist med tanke på en demokratisk fremtid i de arabiske landene og minner om at overgangen til demokrati tok tid også i Vesten.

– Historien viser at en slik overgang ikke alltid går i en rett linje. I Frankrike og Storbritannia tok det over 100 år. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen