Frankrikes president François Hollande mener en egen avtale om finansiering av klimatiltak i utviklingsland må komme på plass før verdenssamfunnet samles i Paris senere i år for å vedta en ny global klimaavtale. 

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

Hollande frykter kollaps i klimasamtalene

Publisert: 7. september 2015 kl 22.27
Oppdatert: 7. september 2015 kl 22.27

Det viktigste er nå å få på plass midler til finansiering av klimatiltak i utviklingsland, mener Hollande. Hvis ikke det skjer, vil forhandlingene gå i stå, frykter han.

– Det er til og med fare for sammenbrudd, sa Hollande på en pressekonferanse mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Det blir ingen avtale hvis det ikke kommer klare løfter om finansiering, advarte han.

Foreslår egen pengeavtale

Hollande vil ha på plass en egen avtale om finansiering i forkant av klimamøtet i Paris, som varer fra 30. november til 11. desember. Da kan statslederne være sikre på suksess når de kommer til Paris for å delta på åpningen av møtet, sier han.

Noe av det franskmennene frykter mest, er at møtet skal bli en fiasko à la klimatoppmøtet i København i 2009.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) stiller seg tvilende til ideen om en forhåndsavtale.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg er helt enig med Hollande i at klimafinansiering blir avgjørende for å få en god klimaavtale i Paris, sier hun.

– Men jeg tror ikke at dette spørsmålet vil løses før toppmøtet i Paris. Jeg tror vi kommer til å snakke om dette til siste time. Men det er et viktig signal at den franske presidenten valgte dette som et hovedtema på sin pressekonferanse i dag, sier Sundtoft.

Vil ikke gi pengene gratis

Søndag og mandag deltok Sundtoft i samtaler i Paris hvor det nettopp var klimafinansiering som sto på agendaen. Utsendinger fra i alt 57 land deltok i samtalene.

Sterke løfter om finansiering av klimatiltak regnes som avgjørende for at utviklingslandene skal godta en avtale der også de påtar seg forpliktelser.

– Samtidig er det viktig å huske at målet med klimafinansiering er å bidra til reduserte utslipp og tilpasning til klimaendringer. Vi må ikke gi alt vi har å gi før vi ser at utviklingslandene vil binde seg til å gjøre mer, sier Sundtoft.

Det overordnede målet er å mobilisere 100 milliarder dollar i året i klimafinansiering fram til 2020.

Saken fortsetter under annonsen