Patenstyret svarer på de spørsmål du måtte ha om kopiering.

Foto

Freeimages

Hjelp til gründere

Publisert: 22. januar 2015 kl 09.29
Oppdatert: 22. januar 2015 kl 09.29

Tidligere undersøkelser Patenstyret har fått utført viser at 34 prosent av norske bedrifter har opplevde å bli kopiert eller etterlignet.

Avdelingsdirektør i Patentstyret, Otto Scharff, sier at gründere med nye ideer kan få støtte og oppfølging på ulike måter.

– Vi vil anbefale alle gründere først å gå inn på Patentstyrets hjemmesider for å gjøre seg kjente med hvilke muligheter de har. Våre dører er også åpne for gründere som trenger informasjon og veiledning, sier Scharff.

Patenstyret holder også jevnlig kurs i beskyttelse av patenter, varemerke og design. Det utfører dessuten forundersøkelser og gir deg en oversikt over et fagområde og aktører i markedet, og det gir inspirasjon til nye ideer.

Mer åpent i Europa

Etter at Norge ble medlem i den europeiske patentorganisasjonen EPO, og ble tilsluttet det europeiske regelverket, har norske bedrifter opplevde fordeler når de skal ut i Europa med produktene sine. Avtalen mellom europeiske land gjør det enklere og billigere å søke og samtidig oppnå patent i medlemslandene. Samtidig ble Norge tilsluttet det utøvende organet i det europeiske patentverket. Det innbar at søknaden og patentet også omfatter norske bedrifter, og at norske, autoriserte patentfullmektiger også kan bistå søkeren i saksbehandlingen ved EPO. Dessuten har det ført til at et økende antall patenter med virkning i Norge, medfører noe økt konkurranse for norske bedrifter.

Støtte

Saken fortsetter under annonsen

Innovasjon Norge vil også kontaktes av gründere som ønsker seg inn i utenlandske markeder. Med sine 36 utenlandskontorer kan de hjelpe gründere med å identifisere hvor man har best muligheter til å lykkes.