Historiske renteøkning i USA
– Renteøkningen marker slutten på en ekstraordinær sjuårsperiode, sa sentralbanksjef Janet Yellen. Samtidig advarte hun mot å legge for stor vekt på økningen.
Det er første gang siden 2006 hun setter opp den amerikanske renta, og det førte umiddelbart til at de amerikanske børsene opp.
Økonomi på bedringens vei
Helt siden finanskrisen begynte i 2008, har renta blitt holdt rekordlav som ledd i sentralbankens forsøk på å få fart i USAs økonomi.
– Renteøkningen er nok et positivt tegn på at den amerikanske økonomien har kommet seg etter finanskrisen. Det kan også være veldig bra for verdensøkonomien, sier sjeføkonom i Swedbank, Anna Breman.
Hun er likevel ikke like sikker som Yellen på at dette er slutten på sju år med lav rente i USA.
– USA har til nå hatt vansker med å nå inflasjonsmålet på 2 prosent. Inflasjonsutviklingen framover kommer i stor grad til å være styrende når sentralbanken skal vurdere styringsrenta neste gang, sier hun.
Advarte mot økt rente
Enkelte eksperter hadde i forkant av sentralbankens avgjørelse advart mot å sette opp styringsrenta. De mener USAs økonomi ennå ikke er klar for en renteøkning fordi inflasjonen fortsatt er lav og arbeidsledigheten høy.
En annen innvending har vært at renteøkningen kommer samtidig som andre land fortsatt holder rentenivået rekordlavt for å hindre økonomisk stagnasjon.
Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, er blant skeptikerne. En renteøkning kan føre til at det blir slutt på «de positive økonominyhetene», mener han.
– Og dette vil være mye mer alvorlig enn en forsiktig oppgang i inflasjonen, sier han.
Har lite å si for Norge
Den økte amerikanske renta vil ikke sette aksjemarkedet i stor bevegelse, mener investeringsøkonom i Nordea, Karl Oscar Strøm. Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets forklarer årsaken til E24.
– En oppgang er mer eller mindre tatt høyde for. Det som er viktigere, er hva sentralbanken sier om veien videre.
Makrostrateg i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, mener renteøkningen likevel er viktig.
– Jeg vil absolutt si at dette er en historisk begivenhet. Symbolikken er kanskje større enn betydningen for markedene, sier han til avisen.