Hellas statsminister Alexis Tsipras og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

Hellas får betalingsutsettelse

Publisert: 4. juni 2015 kl 22.33
Oppdatert: 5. juni 2015 kl 09.56

Hellas insisterer på at de kunne betalt, men har takket ja til et tilbud om å utsette betalingen av låneavdrag til utgangen av juni.

Over 300 millioner euro forfaller til betaling fredag hos Det internasjonale pengefondet IMF, men Hellas samler nå fire avdrag til en samlet sum på 1,5 milliarder euro og utsetter betalingen. Samme dag utløper landets låneprogram hos EU og IMF, men grekerne er fortsatt ikke enige med långiverne om utbetaling av et siste bidrag.

Det var avisen Kathimerini som først omtalte at Hellas vil vente med å betale låneforfall på i alt 1,5 milliarder euro til 30. juni. Det internasjonale pengefondet (IMF) vil trolig akseptere utsettelsen, skrev avisen i går kveld.

IMF bekreftet torsdag kveld at de har mottatt forespørselen fra Hellas. Pengefondet viser også til at IMF på slutten av 1970-tallet besluttet at låntakere har lov til å samle låneforfall i en pott såfremt de skal betales inn i samme kalendermåned.

Den greske statskassen er i ferd med å gå tom for penger som følge av at landets kreditorer ikke vil utbetale den siste delen av kriselånet, 7,2 milliarder euro.

Hellas forhandler fortsatt med sine långivere om å få utbetalt lån slik at økonomien kan holde seg flytende og grekerne kan beholde euroen. Långiverne krever flere økonomiske reformer og kutt i greske budsjetter før de vil utbetale pengene.

Det greske finansdepartementet kom torsdag kveld med en uttalelse der kreditorene blir bedt om øyeblikkelig å komme med mer realistiske forslag.

Saken fortsetter under annonsen

Forrige gang Hellas skulle betale inn avdrag og renter på et lån fra IMF, tok landet penger fra en krisekonto etter avtale med pengefondet. 

Truer med nyvalg

Den greske regjeringen kan komme til å skrive ut nyvalg dersom ikke landets kreditorer myker opp de strenge betingelsene de har gitt Hellas for å få utbetalt mer kriselån.

Det sier den greske viseministeren for sosial sikkerhet, Dimitris Stratoulis.

– Långiverne pålegger oss veldig strenge krav. Dersom de ikke går bort fra denne utpressingen av regjeringen, så vil vi måtte se på andre løsninger, blant annet nyvalg, sier han.

Stratoulis tilhører den ytterste venstrefløyen i regjeringspartiet Syriza, og det er ikke klart om uttalelsene hans bare er hans egen mening eller om den representerer regjeringens ståsted.

En ny meningsmåling viser at 37 prosent av grekerne er for nyvalg mens 45 prosent heller vil at regjeringen skal inngå et kompromiss med kreditorene.

Saken fortsetter under annonsen

Forhandlingene fortsetter fredag

Hellas' statsminister Alexis Tsipras vil trolig ha nye samtaler med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker fredag, ifølge kilder i Brussel.

Kildene antyder at samtalene har vært utmattende og at deltakerne trenger litt hvile. Men fredag blir det nye diskusjoner om hva slags reformer Hellas skal gjennomføre for å få utbetalt 7,2 milliarder euro i kriselån, penger som grekerne sårt trenger for å holde økonomien flytende.

En utmattet Juncker sa torsdag at han hadde informert Tysklands statsminister Angela Merkel om samtalene, og at han skulle snakke med Frankrikes president François Hollande senere på dagen.

– Jeg sov i to timer fordi mine greske venner hindret meg i å sove, og dette tror jeg vil fortsette de neste dagene, sa Juncker.

Ifølge en gresk regjeringskilde vil Tsipras fredag orientere nasjonalforsamlingen i Aten om forhandlingene med landets långivere, EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF).