Finansminister Yanis Varoufakis og statsminister Alexis Tsipras har laget et kompromissforslag om det greske låneprogrammet de håper eurolandene skal gå med på.

Foto

Reuters/NTB-Scanpix.

Hellas ber om låneforlengelse

Publisert: 19. februar 2015 kl 10.35
Oppdatert: 19. februar 2015 kl 10.35

Torsdag la den nye regjeringen i Aten fram sitt forslag for EU til hvordan det greske låneprogrammet kan forlenges med inntil seks måneder, ifølge AFP.

– Søknaden blir skrevet slik at den vil tilfredsstille både den greske siden og lederen for eurogruppen, sier en selvsikker gresk finansminister Yanis Varoufakis ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er vanskelig balansegang. Regjeringen har lovet velgerne endring i de harde reformkravene som følger programmet.

Spørsmålet er hvor langt den venstreorienterte regjeringen i Aten er villig til å forplikte seg til kravene om kutt og sparing som følger låneprogrammet som har holdt den greske økonomien flytende siden 2010.

Og hvor mye fleksibilitet de andre eurolandene er villige til å gi dem. Tyskland har gitt klar beskjed om at det ikke er aktuelt å utvide lånene uten at reformkravene innfris.

Uten en enighet utløper det til sammen 240 milliarder euro store programmet 28. februar. Da står grekerne uten støtte når store lånefradrag skal betales allerede i mars.

I verste fall kan det presse Hellas ut av eurosamarbeidet. 

Saken fortsetter under annonsen