Hellas' statsminister Evklid Tsakalotos la ikke skjul på frustrasjonen da han fikk ordet i nasjonalforsamlingen i Aten natt til fredag. 

Foto

Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix

Greske lovgivere godkjenner kriseavtale med EU

Publisert: 14. august 2015 kl 09.41
Oppdatert: 14. august 2015 kl 09.41

Statsminister Alexis Tsipras sikret seg nok stemmer til å få avtalen godkjent fredag morgen, selv om avstemningen avslørte en stadig dypere splittelse i hans parti Syriza.

Det er venstresiden i Syriza som raser mot vilkårene regjeringen til Tsipras måtte akseptere for å få et nytt kriselån på 85 milliarder euro for å unngå statsbankerott.

Tsipras har uansett flertall for krisepakken med støtte fra den konservative opposisjonen, i tillegg til de fleste av Syrizas parlamentsmedlemmer.

Etter ni timer med komitédrøftinger og krangel om dagsorden kom ikke diskusjonen om selve kriseprogrammet i gang før kvart på fire fredag morgen, ifølge BBC.

Euromøte

Da hadde parlamentspresidenten Zoe Konstantopoulou, som er på Syrizas venstrefløy, avvist Tsipras' oppfordring om å få fortgang i drøftingene så de kunne bli ferdig før eurosonens finansministre etter planen møtes fredag ettermiddag.

Og da drøftingene om selve avtalen kom i gang, startet det med hissige utbrudd. Opposisjonen truet med ikke å støtte avtalen om finansminister Euklid Tsakalotos fortsatte å komme med det de kalte provoserende kommentarer.

Saken fortsetter under annonsen

Skatteøkninger

Venstrefløyen er særlig imot Tsipras' løfter om skatteøkninger og budsjettkutt i bytte mot det nye kriselånet fra EU, Det internasjonale pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken ESB.

Tidligere energiminister Panagiotis Lafazanis leder opprørsfløyen i Syriza og tok i forbindelse med debatten et første skritt mot et brudd med Syriza da han og elleve andre Syriza-medlemmer kunngjorde at kampen mot den nye avtalen nå starter over hele landet.