Gresk opposisjonsleder får regjeringsoppdrag
Meimarakis sa torsdag at han ville be om møte med de andre partilederne i nasjonalforsamlingen for å sondere mulighetene for å danne en ny regjering ut fra den sittende nasjonalforsamlingen og slik unngå nyvalg.
Lite sannsynlig
Slik nasjonalforsamlingen er sammensatt, er det imidlertid lite sannsynlig at han greier å snekre sammen en levedyktig koalisjon.
Tsipras ønsker nyvalg etter å ha levert regjeringens avskjedssøknad. Hellas' grunnlov sier imidlertid at opposisjonspartiene først skal bli spurt om de vil danne regjering når regjeringen går av under ett år etter valget.
– Det politiske mandatet vi fikk ved valget 25. januar, er utløpt. Nå må grekerne bli hørt, sa Tsipras i en TV-sendt tale torsdag kveld før han leverte regjeringens avskjedssøknad til Pavlopoulos.
Opprør i partiet
Tsipras er fortsatt populær blant grekerne, men de nye låneavtalene med landets kreditorer og reformkravene som følger dem, har ført til et opprør i statsministerens egne rekker.
I forrige uke stemte en stor del av Syrizas parlamentsgruppe nei til låneavtalen med EU, og Tsipras måtte ha støtte fra opposisjonen for å få det nødvendige flertall.
– Dagens nasjonalforsamling er ikke i stand til å danne en flertallsregjering eller en regjering som samler nasjonen, sa Tsipras i sitt møte med president Pavlopoulos.
I talen forsvarte Tsipras avtalen med kreditorene.
– Vi fikk ikke den avtalen vi ønsket, men det var den best mulige avtalen under omstendighetene, sa han. (©NTB)
Fakta om den greske regjeringen
- Venstrepartiet Syriza vant valget i Hellas i januar. Sammen med Uavhengige grekere dannet partiet regjering med Alexis Tsipras som statsminister.
- Tsipras og daværende finansminister Yanis Varoufakis startet forhandlinger med landets kreditorer for å endre lånevilkårene og få slettet gjeld.
- I en folkeavstemning 5. juli sa et flertall av grekerne nei til kreditorenes utkast til ny låneavtale. Etter nye forhandlinger gikk regjeringen likevel med på kravene.
- Varoufakis gikk av som finansminister etter folkeavstemningen, og ble erstattet av Evklid Tsakalotos.
- Flere medlemmer av Syriza har stemt mot reformkravene og nye lånepakker, og Tsipras har vært avhengig av støtte fra opposisjonen for å få flertall i nasjonalforsamlingen. (©NTB)