Finansministrene i eurosonen kom ikke fram til noe, så Hellas' statsminister Alexis Tsipras går selv i forhandlinger med kreditorene onsdag kveld.

Foto

Yves Herman / Reuters / NTB scanpix

Gresk drama fortsetter i Brussel

Publisert: 25. juni 2015 kl 09.03
Oppdatert: 25. juni 2015 kl 09.03

Under halvannen time etter at finansministrene i de 19 eurolandene kom sammen i Brussel onsdag kveld, var det over. De var ikke i nærheten av noen avtale om hvordan Hellas kan få flere lånemidler i bytte mot reformer og kutt.

– Vi har ingen avtale ennå. Men vi er fast bestemt på å fortsette arbeidet, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

I stedet skulle Hellas' statsminister Alexis Tsipras selv fortsette dragkampen med kreditorene i EU og IMF sent onsdag kveld. Der skulle EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, ESB-sjef Mario Draghi og IMF-sjef Christine Lagarde også delta.

Det er hektiske timer og dager i Brussel. For eurogruppen skal i gang igjen torsdag ettermiddag med sitt fjerde Hellas-møte på en uke, før også alle stats- og regjeringssjefene i EU møtes.

Kjemper

Hellas kjemper for å få utbetalt 7,2 milliarder euro i kriselån, den siste utbetalingen i låneprogrammet som utløper tirsdag.

Samme dag må landet betale over 1,5 milliarder euro i avdrag til IMF, og det er høyst uklart om grekerne har penger til det avdraget.

Saken fortsetter under annonsen

Men selv uten betaling tirsdag fører det trolig ikke til umiddelbart kaos, tror sjeføkonom Steinar Juel i Nordea. Lånene hos Den europeiske sentralbanken ESB er verre fordi mislighold der vil forhindre greske banker i å låne penger.

– Ratingbyråer som vurderer kredittverdighet, vil ikke erklære Hellas som i en misligholdt situasjon selv om de misligholder lånet til IMF den 30. juni. Det vil derimot skje om de misligholder lånet til ESB den 20. juli, sier Juel til NTB.

Haster

– Men det haster likevel med en avtale nå. De må ha en løsning i sikte før månedsslutt, mener Juel.

Det gjenstår imidlertid fortsatt harde tak. Det har så langt vært umulig å få til enighet om kreditorenes krav om innstramming i blant annet greske pensjoner og momsregime.

Långiverne forslår innstramminger som rammer «arbeidere og pensjonister» urettferdig hardt, mener grekerne ifølge The Guardian.

– Det er intense forhandlinger. Vi gjør fremskritt, men vi er der ikke ennå, sier EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis.

Saken fortsetter under annonsen

Dempet

Også før finansministermøtet onsdag satt statsminister Tsipras sammen med kreditorene i et forsøk på å komme videre i forhandlingene.

De brukte sju timer uten å få til betydelige fremskritt, og Tsipras rettet stikk mot motparten gjennom å anklage kreditorene for å «enten ikke ønske en avtale eller arbeide for visse interesser».

Mens Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble raskt slo fast at forarbeidet ikke var nok til noen avtale.

– Forberedelsene har ikke gått slik at man kan være optimistisk med tanke på en avtale, sa han til pressen allerede før finansministermøtet.