Grensestenging sprer seg som ringer i vann
De rundt 150 flyktningene og migrantene som ble omtalt, ble stanset da de kom over grensen med tog til stasjonen Dobova på slovensk side.
– Vi kommer til å returnere dem til Kroatia så fort som mulig, sier Anton Stubljar i politiet til journalister.
Grensen skyves utover
Kort tid senere kom en tilsvarende beskjed fra politiet i Kroatia. De flytter i praksis den europeiske yttergrensen ett hakk videre utover og stanser trafikken til sju grenseoverganger mot Serbia.
– Dette tiltaket vil være på plass inntil videre, heter det i en uttalelse fra politiet.
En av grenseovergangene som blir rammet er Tovarnik, hvor de fleste av migrantene som ankom fra Serbia de siste par dagene, har krysset grensen. Politiet sier 11.0003 migranter har krysset grensen siden onsdag morgen.
Innenriksminister Ranko Ostojic sa tidligere torsdag at Kroatia ikke har kapasitet til å ta imot nye migranter og at landet ville stenge grensen mot Serbia dersom det begynte å komme flere enn 8.000 migranter over grensen per dag.
– Må samarbeide med Tyrkia
Frankrikes president François Hollande tar til orde for å flytte problemet helt ut av Europa. Han vil be EUs krisetoppmøte spørre Tyrkia om de kan holde syriske flyktninger på tyrkisk jord fram til borgerkrigen i Syria er slutt.
EU må samarbeide med Tyrkia for å forsikre at de som er i Tyrkia, kan bli der, jobbe der og ha tilgang på alle ressurser de trenger til situasjonen i Syria er løst, sier Hollande etter å ha snakket med Italias statsminister Matteo torsdag.
Onsdag kaller EU-president Donald Tusk inn til krisetoppmøte for å få de 28 stats- og regjeringssjefene til å diskutere flyktningkrisen. Dagen før setter innenriks- og justisministrene seg til bordet for å prøve å komme nærmere en avtale. Der deltar justisminister Anders Anundsen (Frp) som norsk observatør.
Sentral-Europa holder igjen
Et møte mellom nettopp justis- og innenriksministrene i EU tidligere i uken munnet ut i det noen av landene omtalte som en «prinsipiell enighet» om å fordele 120.000 nye migranter og flyktninger. De kommer i tillegg til de 40.000 som er dekket av en tidligere avtale. Noen konkrete tiltak kunne ministrene derimot ikke enes om.
Mens Tyskland ønsker seg en bindene fordeling, har Slovakia, Ungarn og Tsjekkia strittet imot. Tsjekkias statsminister sier landet står fast på sitt nei til fordelingskvoter.
– Vi kan ta imot tusenvis av flyktninger, men forblir negative til EU-kommisjonens forslag om bindende kvoter for å fordele migranter, sier Bohuslav Sobotka i et intervju som trykkes i næringslivsavisen Hospodarske Noviny fredag.
EU vil få en pause til vinteren, og så kommer det en ny bølge. Hundretusener av flyktninger er i bevegelse. En av grunnen til at vi ikke ønsker kvoter, er at vi ikke vil at man skal ende opp med en klassisk byråkratisk løsning og så si at 'det er greit nå,'» forklarer Sobotka. (©NTB)