Hellas' statsminsiter Alexis Tsipras og resten av regjeringen applauderer etter at parlamentet viste den nye regjeringen tillit i går kveld. 

Foto

AFP/NTB-Scanpix

Grekerne ser til Russland - har tillit hjemme

Publisert: 11. februar 2015 kl 10.53
Oppdatert: 11. februar 2015 kl 10.54

Den greske utenriksministeren Nikos Kotzias holder onsdag samtaler med sin russiske motpart Sergej Lavrov i Moskva.

Det er Lavrov som har invitert den nye greske ministeren. Hellas og Russland har tradisjonelt hatt et nært forhold, blant annet på grunn av den ortodokse kirken, som står sterkt i begge land.

I Hellas' forsøk på å forhandle fram en ny gjeldsavtale med EU og de andre långiverne har flere greske ministre antydet at Hellas vil satse på et nærmere forhold til Russland.

Møtet mellom Kotzias og Lavrov skjer samme dag som Hellas' finansminister Yanis Varoufakis møter de andre finansministrene fra eurolandene i Brussel for å diskutere et gresk forslag til en ny gjeldsavtale.

Kotzias, som tidligere tilhørte kommunistpartiet KKE, var tirsdag i Berlin der han møtte sin tyske motpart Frank-Walter Steinmeier.

Han snakker flytende tysk ettersom han bodde i eksil og studerte i Tyskland da Hellas var styrt av en høyreorientert militærjunta.

Under besøket i Berlin tok Kotzias opp den greske regjeringens krav om at Tyskland betaler krigserstatning til Hellas, blant annet som følge av at nazistene tvang den greske sentralbanken til å gi dem et større lån under annen verdenskrig.

Saken fortsetter under annonsen

Steinmeier avviste kravet ved å si at saken allerede er rettslig avsluttet. 

Tiilt på hjemmebane

Hellas' nye regjering fikk tillit fra flertallet i nasjonalforsamlingen i en avstemning i forkant av kritiske EU-samtaler om landets fremtid.

Alexis Tsipras' regjeringsplattform fikk støtte fra flertallet av de 300 folkevalgte i den første tillitsavstemningen siden han ble tatt i ed som statsminister.

Avstemningen fant sted natt til onsdag, bare timer før finansminister Yanis Varoufakis skal forsøke å overbevise sine kolleger i eurosonen om å godta et alternativ til dagens gjeldsavtale.

Foruten en reforhandling av den upopulære kriseavtalen med EU og Det internasjonale pengefondet IMF, har regjeringen lovet å bekjempe fattigdommen og arbeidsledigheten som rammer Hellas etter fem år med sparetiltak.

Tsipras parti Syriza har sammen med koalisjonspartneren Uavhengige grekere 162 plasser i nasjonalforsamlingen i Aten.

Saken fortsetter under annonsen

Statsminister Alexis Tsipras understreker at han nekter å gi etter for presset fra den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble om å forlenge låneavtalen med EU.

– Jeg ønsker å gjenta at uansett hvor mange ganger Schäuble spør, så kommer vi ikke til å be om å få forlenget programmet, sa Tsipras kvelden før et ekstraordinært møte mellom eurosonens finansministre i Brussel onsdag.

Den nye regjeringen i Aten har hele tiden krevd nye vilkår i deler av avtalen. Krisepakken utløper 28. februar, og EU ønsker at Hellas skal be om å få programmet forlenget og dermed gjenta reformforpliktelsene.

Tsipras mener kravene fra EU, med Schäuble i spissen, er irrasjonelle og anklager Tyskland for å forverre situasjonen.

– Schäuble foreslår irrasjonelle ting ved å be om en fortsettelse av feilgrepet, sier Tsipras og viser til den stramme krisepakken som regjeringen mener er årsaken til Hellas' økonomiske problemer i dag.