Tørr ørkensand skal bli til dyrkbar jord med Ole Morten Olesens teknologi.

Foto

Freeimages

Gjør om sand til matjord

Publisert: 22. juni 2015 kl 09.21
Oppdatert: 6. november 2017 kl 20.33

Det skriver Nationen.

Gründer Ole Morten Olesen har, sammen med sin far Kristian Olsesen, forsket i flere år på å finne en metode som i løpet av noen få timer gjør ørkensand om til dyrkbar jord.

– Vi har dyrket hvete, og gjennomført flere vellykkete tester. Ideen går ut på å blande såkalt nanoleire med vann, og helle det utover ørkensand. Deretter tilsetter du gjødsel og frø. Leiren danner et lag rundt hvert sandkorn ned til 40-50 centimeter dybde. Vann og næring holdes i dette laget, sier Ole Morten Olesen til Nationen.

Selskapet hans, Desert Control-SCI vant nylig den norske finalen av Climate Launchpad på NTNU. Dette er Europas største idékonkurranse for bedrifter med løsninger på klimautfordringer. I den europeiske finalen 4. september håper han å møte mentorer og investorer.

Olesen forteller at konkurransen er Europas største springbrett for ny, miljøvennlig teknologi.

– Vi får vist frem ideen for seriøse aktører, og presentert den for investorer og kunder. Det er en unik mulighet. Vi sitter på en fantastisk idé, men har feilet i markedsføringen. Det håper vi konkurransen kan gjøre noe med, sier han til avisen.

Det er også tidligere gjort forsøk på å gjøre sandområder dyrkbare. Da har prosessen tatt mellom 7 og 15 år. Med Olesens teknologi tar det bare 7 timer.

Saken fortsetter under annonsen