Tommy Sharif forteller om sine erfaringer som investor.

Foto

NTB Scanpix / Håkon Mosvold Larsen

Går inn i tidlig fase

Publisert: 16. mars 2015 kl 09.59
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56
Fra gründerarkivet:
Denne artikkelen sto på trykk i 
Gründer nr. 4 i 2008

– Jeg må vite at gründeren har klokkertro på sitt prosjekt. Hvis ikke er investeringer ikke aktuelt, sier Tommy Sharif.

Selv om turbogründeren Sharif har rykte på seg for å holde et høyt tempo, er han grundig i evalueringsprosessen som investor. Gründere som ikke har gjort de nødvendige forberedelsene sender han hjem igjen.

– Det første jeg ser etter er om gründeren brenner for prosjektet sitt. Jeg vil også vite hvor mye arbeid det er lagt ned i prosjektet, hvilke undersøkelser som er gjort og hva slags økonomisk ryggrad gründeren har, sier han.

Testen

Sharif forteller om et møte han hadde med en gründer. Etter å ha signalisert interesse for et prosjekt, fant han ut at han ville teste gründeren på forhold han selv var opptatt av. Som økonomi. Sharif sa, og mente, at han ville investere 500 000 kroner hvis gründeren gikk inn med 100 000 kroner. Hvis gründeren gikk inn med 200 000 ville Sharif øke sin investering til en million.

– Da fikk jeg svar med én gang. Han var ikke villig til å satse. Dette var en gründer som ikke hadde tatt opp lån, og som satt på både hus og bil. Hvis jeg skal gå inn med store summer, må gründeren også være villig til å satse, sier Sharif.

Saken fortsetter under annonsen

Tidlig fase

Det er kun aktuelt for Tommy Sharif å investere i gründere som er i oppstartsfasen. Han mener at disse gründerne bør stille bedre forberedt når de kommer for å presentere sine prosjekter.

– Jeg får svært mange henvendelser om å investere i ulike prosjekter. Det som slår meg er at gründerne må bli flinkere til å presentere ideene sine. De må også være mer bevisste på hva de kan forbedre. Det er alltid de svake sidene sine de kommer til å bli testet på, sier han.

Sharif har ennå ingen gründersuksesser å trekker frem, der han har vært involvert som investor. Men han er sikker på at de kommer.