Frankrike signaliserer klimagjennombrudd
– Dette er et gjennombrudd, sa Laurence Tubiana da det to dager lange, uformelle ministermøtet i den franske hovedstaden ble rundet av tirsdag.
Hun mener de 46 landene som var representert under samtalene, har klart å bli enige om sentrale punkter som hittil har forpurret forhandlingene foran FN-konferansen i Paris senere i år.
Tubiana trekker fram at ministrene ble enige om at straks en klimaavtale trer i kraft, bør den felles innsatsen for å dempe klimagassutslippene være gjenstand for en evaluering hvert femte år.
De politiske signalene fra Paris-samtalene vil forhåpentligvis gjøre jobben lettere når forhandlere fra 195 land møtes med mål om å få i stand en global avtale i november og desember.
Flere land melder inn klimamål
Stadig flere land melder inn sine klimamål, forteller klima og miljøminister Tine Sundtoft (H).
Sundtoft deltar på ministermøtet for de store utslippslandene i verden i Paris.
– Bare i løpet av møtene denne uken har tre nye land lagt fram sine mål, nemlig Japan, Colombia og Marshalløyene. Vi vet det kommer langt flere til høsten, skriver Sundtoft i en epost fra Paris.
– Men det er blitt tydeligere at det ikke er enighet om juridisk bindende klimamål, som Norge har ønsket. Motstanden fra land som USA, Kina og India er for stor. Og disse store utslippslandene må så klart være med om den nye klimaavtalen skal bli effektiv, understreker hun.
60 prosent
– Det positive er nå at vi dekker 60 prosent av utslippene, men målene går ikke langt nok. Vi jobber for en avtale som kan bli sterkere etter hvert. Vi kan se konturene av en enighet om at alle land må gå gjennom sine klimamål, hvert femte eller tiende år. Og da må vi ha et prinsipp om at land må gjøre mer, ikke mindre.
– Vi må ha åpenhet og juridisk bindende rapportering. Dessuten håper vi på et langsiktig mål, Norge ønsker netto null utslipp innen 2050.
Sundtoft mener det er håp om at FN regelmessig skal kunne gjøre opp status om landenes innsats til sammen er nok for å nå togradersmålet, altså at temperaturøkningen holdes under to grader fra førindustrielt nivå.
Meget alvorlige
– Klimaendringene er selvsagt meget alvorlige, og jo mindre som gjøres, jo verre blir det. Vi får nok aldri den perfekte avtalen, men jeg tror vi er inne på et godt spor nå. Vi må få en avtale i Paris, kanskje uten juridisk bindende mål, men i hvert fall juridiske bindende rammeverk, slik at landene tvinges til å vise sine kort, og disse tiltakene og målene må verifiseres av FN.
Sundtoft har tro på at et slikt kompromiss blir mulig å få til.
Klimatoppmøtet i Paris
- I regi av FNs klimakonvensjon (UNFCCC) har det vært holdt til sammen 20 klimatoppmøter med et overordnet mål om å få til bindende klimaavtaler.
- Kyoto-avtalen ble vedtatt i 1997, og satte fra 2008 begrensninger på klimagassutslippene fra en rekke industriland.
- Den store oppfølgeren skulle komme i København i 2009, men forhandlingene mislyktes totalt.
- Fra 30. november til 11. desember i år møtes 195 land i Paris til det 21. toppmøtet i rekken.
- Hovedmålet er å få til en globalt bindende avtale som begrenser den globale oppvarmingen til maksimum to grader Celsius sammenlignet med førindustriell tid ved utgangen av dette århundret.