Fortsatt politisk uenige etter 25 års gjenforening

Publisert: 16. september 2015 kl 12.43
Oppdatert: 17. september 2015 kl 09.01

Det er forsatt klare politiske avvik mellom borgere i det som hadde vært gamle Øst- og VestTyskland. Det viser en gjennomgang som tenketanken DIW i Berlin har gjort

Analysen har sett på stemmegivning og valgdeltagelse i årene 1990 til 2014. 

– Selv om de to tidligere øst-tyskerne Angela Merkel og Joachim Gauck innehar landets høyeste politiske stillinger, er det få tegn til politisk samling i folks holdninger og deltagelse i politiske aktiviteter, sier professor i statsvitenskap ved Humboldt Universitetet og medforfatter av rapporten, Martin Krohn, på DIWs nettsider.

De største forskjellene blir synlige når man ser nærmere på hvor viktig folk synes det er å delta i politikk og samfunnsliv. Og det er absolutt vest-tyskere som er de mest samfunnsengasjerte borgerne, det blir også synlig i tallene for valgdeltagelse som alltid er høyere i vest enn i øst.

Øst-tyskere er veldig mye mindre lojale velgere til ett parti over en lengre tidsperioder. Kanskje med ett unntak, venstresidepartiet Die Linke, har konsekvent høyere oppslutning i øst enn i vest.

Tyskere som synes at det økonomiske systemet er urettferdig og ønsker seg en mer utstrakt velferdsstat, er det også flere av i Øst-Tyskland, men i dette spørsmålet er det tegn til at forskjellene er i ferd med å bli mindre. I 1991 mente om lag 85 prosent av øst-tyskere at sosiale forskjeller var urettferdig, mens kun 55 prosent av vest-tyskere mente det samme. Ved den siste målingen i 2014 var forskjellene skrumpet betraktelig inn. 

Saken fortsetter under annonsen