Fortsatt høy ungdomsledighet i Sverige
Samtidig er Sverige suverent høyest på statistikken over antallet arbeidstakere som er midlertidig ansatt og har en løsere tilknytning til arbeidsmarkedet.
Berlingske Tidende melder om en dansk forsker som mener at forskjellen skyldes at svenske medarbeidere er vanskeligere å sparke.
Etter at regjeringen i fjor høst endret arbeidsmiljøloven ved å legge til rette for en mer utstrakt bruk av midlertidighet, advarte mange eksperter, særlig blant motstanderne av forslaget, mot at det ville heve andelen som står i midlertidige stillinger fra dagens nivå på rundt 8 til 10 prosent til over 15 prosent av arbeidsstokken. I Sverige står allerede over 15 prosent av arbeidsstokken i midlertidige og løst tilknyttede stillinger. I Danmark er det rundt 8 prosent.
Sverige skiller seg også ut ved at rundt en tredjedel av de med midlertidige stillinger har lengre utdannelser, i motsetning til større andeler med ufaglærte i nabolandene.
Men aller mest alvorlig for svenskene er arbeidsledigheten blant unge, ved siste måling lå den på 22,9 prosent. I Danmark var den til sammenligning på kun 12,6 prosent.
- I Sverige er det vanskeligere for arbeidsgivere å sparke ansatte enn det er i Danmark. Derfor vil de i høyere grad ansette folk i midlertidige stillinger som det er vanskeligere å si opp, sier adjunkt ved Aalborg Universitet Stine Rasmussen til Berlingske Tidende.
Sverige praktiserer også et ansiennitetsprinsipp ved avskjedsigelser. Den som først ble ansatt, er også den som først må gå der i gården.
I Norge har vi i flere år nytt godt av ung, svensk arbeidskraft, blant annet i hotell- og restaurantbransjen. Men i det siste har SSB rapportert at svenskene ikke lenger ser på Norge som mulighetenes land og reiser hjem igjen. Fallende oljepris vil antagelig bidra til å sette fart i den utviklingen, men likevel, det er ikke sikkert svenskene vender hjem til gode jobber.