Forskningsrådet + Gunnhild Stordalen = sant
– Hvordan vi produserer, konsumerer, transporterer og forholder oss til mat har konsekvenser for omtrent alt, sier Forskningsrådets leder, Arvid Hallén. ‒ Vi ønsker derfor å løfte mat som tema for forskning.
På konferansen i Stockholm, som hadde høy hype-faktor med mange kongelige og høyprofilerte politikere, deltok det 500 politikere, forskere og næringslivsledere for å diskutere mat og matpolitikk. Hallén sier organisasjonen EAT har gjort mye for å skape bevissthet om problematikken. Samarbeidet med EAT koster 25.000 Euro i året, om lag 200.000 kroner. Til Dagens Perspektiv sier Arvid Hallén at EAT har lykkes svært godt og på kort tid greid å engasjere næringsliv, politikere, forskere og befolkningen.
Alle må med
-For å få mer og bedre forskning på disse områdene må vi ha med næringslivet på laget, og vi må øke kunnskap og engasjement samfunnet for øvrig. Derfor er det strategisk viktig oss å få muligheten til å trekke veksler på det EAT får til, sier han.
Forskningsrådets forskning på mat og matrelaterte temaer er spredt på ulike divisjoner og programmer. BIONÆR er et av programmene som finansierer mye forskning på mat. Mat er også tema for Forskningsdagene 2015 som blir arrangert over hele landet i begynnelsen av september.
-Vi har allerede begynt å planlegge et fellesarrangement under Forskningsdagene, som Forskningsrådet arrangerer hver høst. I år er temaet mat, noe vi valgte før og helt uavhengig av noe partnerskapet med EAT, men som viser at vi i Forskningsrådet og organisasjonen EAT jobber med mye av det samme. Planen er samarbeide om flere arrangementer i framtiden, sier Hallén til Dagens Perspektiv.
EAT Stockholm Food Forum er et globalt initiativ som kobler mat, helse og bærekraft på tvers av forskning, politikk og næringsliv. Det arrangeres i år fra 1. til 2. juni. EAT er etablert av Stordalen Foundation, med Stockholm Resilience Center, Universitet i Stockholm, som hovedpartner, og utvikles i samarbeid med verdensledende aktører. Målet med EAT er å fremme interdisiplinærforskning på sammenhengen mellom mat, helse og bærekraft og stimulere innovasjon og verdiskapning i næringslivet, samt utforme kunnskapsbasert politikk og øke bevissthet hos forbrukere om sunne, bærekraftige valg.
‒ Med Forskningsrådet som strategisk partner er EAT betydelig styrket i arbeidet for å øke tverrfaglig kunnskap og praktiske løsninger for omstilling til sunnere mat og mer bærekraftig produksjonsmetoder, uttalte Gunhild A. Stordalen.