Forskjellen på å coache nybegynnere og eksperter
Hvilken type veiledning man har behov for varierer med hvor man er i karrieren. En verdensledende idrettsutøver trenger en helt annen type coaching enn en nybegynner. Det gjelder også i arbeidslivet. Det skriver forfatter av boken Rookie Smarts: Why Learning Beats Knowing in the New Game of Work av Liz Wiseman.
Ansatte med mye erfaring har ofte dyp kunnskap, kredibilitet og seltillit. Men dette er også egenskaper som kan ødelegge for læring av ny kunnskap. Slike veteraner kan gå glipp av livsviktig informasjon fordi den ikke passer inn i kjente mønstre. Og de får ofte for lite feedback fordi ledere, basert på tidligere erfaring, forventer at de klarer seg alene.
En nybegynner har derimot ofte lav selvtillit som gjør at de velger forsiktige løsninger. De mangler kunnskap, men er mer villige til å stille spørsmål og søke ny kunnskap. Nybegynnerne er ivrige, men kan gjøre nybegynnerfeil.
Wisemans forskning har vist at i kunnskapsindustrien er det faktisk nybegynneren som ofte gjør det bedre enn eksperten, spesielt i innovative oppgaver som krever hurtighet. Men ingen virksomheter klarer seg med bare nybegynnere. Optimal personalpolitikk krever begge typene, og de to trenger svært forskjellig coaching.
Gi feedback
Nybegynnere reagerer best på positiv feedback. Eksperter reagerer best på negativ feedback. Nybegynnere trenger veiledning og trygghet om at de er på riktig kurs. Eksperter trenger å vite når de bommer slik at de kan korrigere.
Vis retningen
Spør nybegynneren: Hva er det fundamentale problemet? slik at de kan se det store bildet. Spør eksperten: Hva er den enkleste veien til målet? og få dem til å prøve nye metoder.
Bygg nettverk
Begge typene har bruk for nettverk, men nybegynneren har ofte ikke et særlig stort nettverk, mens eksperten hviler på gamle kjente.