Fisketuristene tar opp like mye fisk som kystfisket. 

Foto

NTB-Scanpix

Turister fisker like mye som 350 sjarker

Publisert: 13. februar 2015 kl 08.13
Oppdatert: 13. februar 2015 kl 10.57

Det fremkommer i den nylig avlagte doktorgraden om fisketurisme til Maria-Victoria Solstrand ved Norges fiskerihøgskole i Tromsø. I avhandlingen slår hun fast at Norge ikke har noen samlet oversikt over antallet fiskecamper, båter eller turister. Det skilles mellom fritidsfiske og turistfiske, som i praksis er utenlandske gjester. Det er opp mot fire personer per båt, og de fleste er her en uke om gangen. Flertallet er dedikerte fiskere – de kommer hit for å få fangst, ikke først og fremst for midnattsol eller vakker utsikt. Solstrand mener de fleste turistene gjerne vil fiske på en ansvarlig måte. På tross av det er ikke fisketurisme så uskyldig som det kan høres ut.

Manglende forvaltning

I kjølvannet av disputasen er det nå flere som mener noe. En av dem er Børge Damsgård, seksjonssjef ved fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi ved UiT, Norges arktiske universitet, i Tromsø. Damsgård er utdannet biolog og har en doktorgrad i økologi fra 1993. I sin blogg på forskning.no. skriver han blant annet at «problemet er ikke hva de gjør, men manglene offentlige forvaltningen…jeg vet at det er store feilmarginer, men poenget er at bildet av en fisketurist som en ubetydelig forbruker av en ressurs slår sprekker. Vi burde ha lært til nå at havet og fiskebestandene ikke er uutømmelige… utfordringen for utenlandske fiskere er at de ikke har bruk for fisken de tar opp». http://forskning.no/blogg/borge-damsgards-blogg/om-fisketurisme-og-fangsten-som-forsvinner-over-kaikanten

Dette står i skarp kontrast til den beinharde matauken som han opplevede som guttunge hos sin bestefar i støa på Karlsøya i Troms. «Hvordan kan vi forstå fenomenet fisketurisme? Hvor stort, viktig eller bærekraftig er det egentlig?», spør han.

Damsgård er ikke imot denne formen for turisme, som kan gi gode inntekter til små lokalsamfunn langs kysten, men mener vi vet for lite om omfanget. «Hvorfor kan ingen fortelle hvor mange de er og hvor mye fisk som tas opp i turistbåtene?», spør han retorisk. Man vet noe, men anslagene spriker. Trolig er det over tusen steder som driver utleie av båter, og kanskje mellom fem og ti tusen småbåter. Dette gir et estimat på flere hundre tusen fiskere hvert år.

Smugling

Alt over 15 kilo fiskefilet som tas ut av landet blir i dag regnet som smugling. I 2013 ble det beslaglagt nesten fem tonn fisk. Tollvesenet tror de tar en av 10 smuglere. Damsgård mener at smuglingen det minste av mange problemer – fordi fisken tross alt blir brukt til mat. Det er verre med fisken som ikke brukes, enten den kastes eller blir ødelagt under fangst. Selv om intensjonene med fang-og-slipp-fiske er gode, har man ingen oversikt over hvor mange av disse fiskene som er så skadet at de dør en langsom død.

Saken fortsetter under annonsen

«Hvis vi anslår at en del av fangstene settes ut levende, noen tas hjem lovlig og noen hundre tonn smugles, så er betydelige mengder verdifull mat ikke gjort rede for. Uansett hvordan slike beregninger gjøres blir det raskt store tall. Hvis så lite som en tiendedel av fiskefileten går over kaikanten hvert år så kan det dreie seg om over to millioner måltider fisk som går til spille.

Fiskeprøve

Han mener vi ikke kan legge hele ansvaret på turistene; de har betalt dyrt for å fiske, tar de fisken opp i båten er ikke antallet lovlige alternativer mange. Det er en kjent sak at hovedtyngden av disse turistene i flere tiår har vært tyske bo-bilturister. De er også kjent for å legge igjen svært lite penger i Norge.  

I en næring hvor naturbasert reiseliv er i vekst, mener han en så «storstilt systematisk sløsing av en verdifull matressurs har et aspekt av umoral». Beregninger reiselivsnæringen selv har gjort viser at verdien av fisketurisme overskrider verdien av Lofotfiske.

Flere mener nå at vi må få på plass en bedre og mer bærekraftig forvalting av denne typen fisketurisme. Fagfolk skiller her mellom fritidsfiskere og turistfiskere.

De dedikerte turistfiskerne er primær, som hovedsakelig driver med «catch & release», det vil si at fisken fanges for så å slippes fri. I Tyskland kreves det nå fiskeprøve (på lik linje med Jegerprøven i Norge) for å få lov til å fiske. Gjennom fiskeprøven lærer man teknikkene som må til for human fisking. Denne fisketeknikken er nå svært utbredt i Tyskland, mer enn det å skulle fylle fryseren.

 

Saken fortsetter under annonsen