Suksess for NAV: Fire av ti kom tilbake i jobb

Publisert: 7. august 2015 kl 09.57
Oppdatert: 7. august 2015 kl 10.02

Fire av ti av sykemeldte som hadde vært borte fra arbeidet i over ett år med psykiske lidelser, klarte å komme helt eller delvis tilbake i jobb med et NAV-tiltak i regi av Senter for Jobbmestring.

Det melder forskningsselskapet Uni Research Helse etter å ha utført en effektevaluering på oppdrag for NAV. Uni Research eies av Universitetet i Bergen.

Senter for jobbmestring er et tilbud til arbedstakere som har falt ut av arbeidsmarkedet eller er i ferd med å gjøre det og andre som sliter med angst og depresjon og som ønsker hjelp til å håndtere dette i jobbsammenheng.

- Resultatene taler for seg. Senter for jobbmestring har god effekt på langtidssykefravær som følge av depresjon, angst og andre psykiske lidelser. Effektstudien vår gir dessuten sikrere svar enn andre typer evalueringer, for eksempel de som tester kun før og etter, sier forsker og førsteforfatter Silje Endresen Reme i en uttalse på Uni Research sine hjemmesider.

Hun mener det her er snakk om et tiltak som faktisk virker.

- Når resultatene av effektstudien var er så tydelige, burde Senter for jobbmestring kunne gjøres tilgjengelig for flere i Norge, sier hun.

Om prosjektet

”Senter for Jobbmestring” er et tiltak fra NAV som skal hindre at personer med psykiske lidelser faller ut av arbeidsmarkedet og hjelpe de som alt har falt ut tilbake til jobb. Uni Research Helse fikk prosjektmidler fra Arbeids- og Velferdsdirektoratet for å evaluere tiltaket gjennom en randomisert kontrollert multisenterstudie.

Totalt 1193 personer ble inkludert i prosjektet, og tilfeldig fordelt til to grupper: 630 (53 prosent) ble fordelt til Senter for jobbmestring og 563 (47 prosent) til sammenligningsgruppen som fikk vanlig oppfølging gjennom NAV eller fastlege.

Gjennomsnittsalderen på deltakerne var 40 år, 67 prosent var kvinner og over halvparten (55 prosent) av deltakerne hadde høyere utdanning. Ved oppstart rapporterte 70 prosent av deltakerne betydelige angstplager, mens 50 prosent rapporterte om betydelige depresjonsplager.

De rapporterte også et høyt nivå av en rekke andre helseplager.  32 prosent var i jobb, 39 prosent sykmeldt og 27 prosent mottok arbeidsavklaringspenger, uførepensjon eller dagpenger da de ble inkludert i prosjektet.

Kilde: Uni Research Helse

Saken fortsetter under annonsen