Feiring i Barcelona etter valgseier til separatistene
– Det er helt ufattelig. Hjertet mitt hopper, sier 18 år gamle Claudia Cardona. Hun har stemt for aller første gang og er en av mange som nå håper at Catalonia en gang for alle skal skille seg fra Spania.
Selv om veien dit kan bli lang, har søndagens regionalvalg banet vei for en prosess som kan lede mot løsrivelse.
– Katalanerne har stemt ja til uavhengighet, sa regionpresident og uavhengighetsforkjemper Artur Mas da de første resultatene forelå.
Han har tidligere lovet å erklære uavhengighet fra Spania i løpet av halvannet til to år hvis de skulle vinne.
Avvises av regjeringen
Da 99 prosent av stemmene fra regionvalget var talt opp, hadde separatistene sikret seg flertall med 72 av de 135 plassene i parlamentet.
Koalisjonen «Junts pel Si» (sammen for ja) får 62 plasser, mens det venstreorienterte partiet CUP, som også støtter løsrivelse, ligger an til å få ti plasser, viser de offisielle resultatene.
Separatistene erklærte på forhånd parlamentsvalget som en folkeavstemning om uavhengighet, noe som er blitt blankt avvist av Spanias statsminister Mariano Rajoy.
Han har uttalt at han vil stanse ethvert løsrivelsesforsøk ved å bringe det inn for domstolene.
Konstitusjonsdomstolen i Madrid har tidligere avklart at grunnloven ikke åpner for at katalanerne kan erklære uavhengighet gjennom folkeavstemning.
Nekter å følge loven
Lederen for det venstreorienterte partiet CUP, Antonio Banos, antyder at de er villige til å gå langt for å sikre en løsrivelse.
– Den katalanske uavhengigheten er klar. Fra i morgen av kan, og bør katalanere nekte å adlyde loven. I dag ble republikken født, sa han etter at valgresultatet forelå søndag.
Det er ventet at forhandlingene mellom CUP og koalisjonen Junts pel Si vil bli tøffe.
CUP, som springer ut fra en antikapitalistisk folkebevegelse, ønsker ikke at separatistene skal ledes av regionpresident Artur Mas.
Samtidig er Mas avhengig av støtte fra CUP for å sikre flertall for en løsrivelse i det regionale parlamentet.
Ekspert: – Catalonia er ikke nærmere løsrivelse
Selv om et stort flertall sier ja til at Catalonia bør løsrives fra Spania, er regionen ikke nærmere en reell løsrivelse, mener dansk ekspert.
– Først og fremst krever løsrivelse en endring av den spanske forfatningen. Derfor har valget ingen reell effekt på Catalonias løsrivelse, fastslår professor Morten Rievers Heiberg ved Københavns Universitet.
– Dessuten er det også stor splittelse internt i Catalonia. Blant annet stemte hovedstaden Barcelona markant imot løsrivelse, sier han.
Søndag sikret separatistpartiene i den spanske regionen seg 72 av 135 plasser i regionforsamlingen. Begge partiene, løsrivelsesgruppen Junts pel Si og venstreorienterte CUP, har sagt at de vil erklære uavhengighet innen 18 måneder.