Socialdemokraterna har søkt patent - og fått det - på "den nordiske modellen".

Foto

Får patent på den nordiske modellen

Publisert: 9. januar 2015 kl 09.52
Oppdatert: 12. januar 2015 kl 10.51

Etter en lengre runde med klager fram og tilbake i svenske Patent- og registreringsverket har svenske patentmyndigheter nå konkludert med at varemerket "Den nordiske modellen" tilhører Socialdemokraterna. 

Ville ha presisjon

Da Arbeiderpartiets svenske søsterparti ba om patent på modellen i 2012 var det med utgangspunkt i at så mange ulike regjeringer hadde forsøkt å fylle uttrykket med så mye forskjellig at man så behovet for presisjon. 

- Man har hatt mange ulike definisjoner på hva den nordiske modellen er. Jeg tenker at man trenger en klargjøring av varemerket. Ser man på forskning og alt som er blitt skrevet om den nordiske modellen har Patent- og registreringsverket nå konkludert med at det er den sosialdemokratiske nordiske modellen vi nå snakker om, sa partiets generalsekretær Inger Segelström i 2012. 

Nordisk råd uenige

Det er Nordisk råd som har klaget på varemerkingen av begrepet. Nordisk råds president Höskuldur Þórhallsson, som tilhører Nordisk Råds sentrumsgruppe, sier at denne ankeavgjørelsen ikke vil endre hvordan man bruker begrepet. 

- Nordisk råd holder bestemt fast ved at den nordiske modellen tilhører alle nordboere, og derfor endrer ikke denne beslutningen noe, sier han i en pressemelding. 

Saken fortsetter under annonsen

Han sier at begrepet etter hvert har blitt noe langt større enn en betegnelse på svensk sosialdemokratisk politikk. 

- Den nordiske modellen er en betegning som flere land identifiserer seg med og jevnlig bruker. Bare innenfor rammen av det nordiske samarbeidet gis det årlig ut en rekke publikasjoner der begret figurerer, sier han.