Fagbevegelsen må også finne plass til Uber-sjåførene
– Teknologien gjør at tjenester eller arbeid kan leveres på nye måter. Det mest kjente er det appbaserte taxiselskapet Uber. Du trykker. Jeg kjører. Med min bil. Du betaler, forklarte Folkestad i sin siste tale til Unios medlemmer. Han mener fagbevegelsen også må finne plass til de som jobber innenfor deleøkonomien.
– Første gangen jeg var med å diskutere Uber i den internasjonale fagbevegelsen var forbud kravet fra mange. Men er det en håndterlig strategi? Neppe, mente Folkestad, og viste til at Über i Norge har bedt om reguleringer for å kunne operere lovlig, og ikke lenger bli sett på som pirattaxi.
Den avtroppende Unio-lederen sa ifølge Unios eget nettsted at de som velger å arbeide slik må finne sin plass i fagbevegelsen.
– Snart vil vi som brukere møte kollegaer på appen, det være seg helse- og omsorgsarbeidere, lærere, og andre fagfolk. Freelancer-union er den eneste fagorganisasjonen i USA som vokser, påpekte Folkestad.
I talen kom Folkestad også inn på kampen mot den nye arbeidsmiljøloven. Han mener dette er et eksempel på at de klassiske motsetningene i politikken lever i beste velgående, tross ny teknologi og nye arbeidsformer.
– Gjennom året har vi argumentert, motivert, mobilisert. Kampropene blei hentet fram i striden om arbeidsmiljøloven. Takk for engasjement og innsats. Regjeringa har merket seg motstanden, sa den avtroppende lederen av landets nest største hovedorganisasjon.
Flyktninger
Anders Folkestad hadde også et forslag til hvordan man raskere og enklere kan bidra til bedre integrering av flyktninger.
– Regjeringa bør oppheve inntektsgrensen på 15.000 kroner for AFP-pensjonistene. På den måten kan vi utnytte kompetansen som ligger ubrukt blant dyktige lærere som har gått av med pensjon, foreslo Anders Folkestad under Unio-konferansen.
Det finnes i dag cirka 3000 pensjonerte lærere som aldersmessig og kunnskapsmessig kan, dersom forholdene legges til rette, være en ressurs i arbeidet med å undervise flyktningene i norsk.
– Å kunne snakke og skrive norsk er helt avgjørende dersom flykningene skal ha en mulighet til å komme i jobb eller utdanning. Vi kan ikke forvente at frivillige skal løse denne oppgaven, sa Folkestad.
– Jeg er sikker på at vi kan mobilisere pensjonerte lærere til å ta et krafttak. De kan gjøre en jobb, få litt betalt uten økonomisk straff – og få fart på integreringa, sa han.
Lied overtar
Representantskapet i hovedorganisasjonen Unio valgte i går Ragnhild Lied til ny leder. Hun etterfølger dermed Anders Folkestad som går av etter 14 år som Unio-leder.
Ragnhild Lied har vært sentral tillitsvalgt i Utdanningsforbundet fra 2002 og leder siden 2012. Hun overtar som leder for de vel 330.000 medlemmene i Unios 12 medlemsforbund fra årsskiftet.
– Dette er en oppgave jeg gleder meg til å ta fatt på. Sammen med resten av fagbevegelsen spiller Unio en veldig viktig rolle i det norske samfunnet, sier Ragnhild Lied, til Unios nettsted.
Hun understreker at Unio fortsatt skal prege den politiske dagsordenen og ta del i samfunnsdebatten.
– Vi lever i en tid hvor det er særlig viktig å verne om og videreutvikle trepartssamarbeidet. Jeg vil stå på for Unios medlemmer, både i kampen for lønns- og arbeidsvilkår og jobbe for et godt arbeidsmiljø, sier hun.
Med seg i Unio-ledelsen får Ragnhild Lied Solveig Kopperstad Bratseth som 1. nestleder og Kjetil Rekdal som 2. nestleder. De kommer fra henholdsvis Norsk Sykepleierforbund og Politiets Fellesforbund.
Den nye ledelsen overtar fra 1. januar 2016.