Få flyktninger får jobb i Norge

Publisert: 7. mai 2015 kl 09.03
Oppdatert: 7. mai 2015 kl 09.13
– Vi er ikke fornøyd med tallene, sier direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Geir Barvik, til NRK.

Arbeid regnes som minst en times lønnet arbeid eller mer per uke, og heltidsansettelse er unntaket snarere enn regelen. I tillegg er det færre som får jobb nå enn før. Halvparten av flyktningene som avsluttet programmet i 2007 var i en eller annen form for lønnet arbeid året etter. I 2012 var andelen falt til 35 prosent.

Halvparten i jobb

Blant dem som avsluttet programmet i 2007, er 51 prosent sysselsatt fem år etter. 27 prosent går på ulike støtteordninger, som for eksempel sosialhjelp eller arbeidsavklaringspenger.

Sylo Taraku, generalsekretær i Likestilling, integrering og mangfold (LIM) er kritisk til hvordan introduksjonsprogrammet virker og mener det ikke stimulerer til arbeidslyst.

176.000 i årslønn

– Dette er noe vi trenger mer forskning på, men en av forklaringene på at tilknytningen til arbeidslivet ikke ser ut til å bli sterkere kan være at det ikke er så stor økonomisk forskjell for den enkelte på å jobbe og det å motta ulike trygdeytelser. Det kan i noen tilfeller bare være snakk om noen få tusenlapper, så det kan gjøre noe med motivasjonen din for å klare å holde deg innenfor arbeidslivet, sier Taraku til NRK.

Deltakelse i programmet gir rett til introduksjonsstønad. Stønaden utgjør to ganger folketrygdens grunnbeløp, det vil si 176.000 kr. På statsbudsjettet i år er det satt av 8.4 milliarder kroner til introduksjonsprogrammet med norskopplæring. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen