Ikea er et av selskapene som er svartelistet av den sosialdemokratiske gruppen i EU-parlamentet, siden selskapet nekter å oppgi informasjon om sin skatteplanlegging.

Foto

Wikimedia Commons

EUs sosialdemokrater svartelister Ikea

Publisert: 26. oktober 2015 kl 09.19
Oppdatert: 26. oktober 2015 kl 09.44

Det skriver europaportalen.se.

En midlertidig komité ble utnevnt etter Luxleaksskandalen for et år siden.En del av komiteens arbeid var å kalle inn bedrifter for å spørre dem om deres skatteavtale med medlemslandene. En rekke bedrifter nektet å møte, og nå svartelistes disse av den sosialdemokratiske partigruppen S&D i parlamentet.

– De multinasjonale foretakene som nektet å svare på spørsmål i skattekomiteen skal inntil videre nektes møter med EU-parlamentarikere eller tjenestemenn fra S&D-gruppen, sa gruppens talsmann, italieneren Gianni Pittela i en uttalelse.

Noen av bedriftene som svartelistes er Ikea, Facebook, Google og Coca-Cola.

Disse selskapene kalles inn til en ny utspørring 16. november.

– Nå er det opp til dem å vise sine sanne farger. Vårt budskap er utvedtydig: de som agerer mot allmennhetens interesse er ikke velkomne. Så lenge de ikke endrer sin virksomhet, kommer vi til å opprettholde forbudet mot all interaksjon med dem, sa Peter Simon, tysk sosialdemokratisk EU-parlamentariker, som er gruppens samordner i skattekomiteen.

 

Saken fortsetter under annonsen