EUs sentralbank med nye krisetiltak – kjøper obligasjoner for milliarder
Programmet skal minst vare fram til utgangen av september 2016.
Det kunngjorde ESB-sjef Mario Draghi på en pressekonferanse i Frankfurt torsdag.
– Under dette utvidede programmet vil de kombinerte månedlige oppkjøpene av verdipapirer fra offentlig og privat sektor totalt beløpe seg til 60 milliarder euro, sa ECB-presidenten.
– Planen er å holde fram med dem til slutten av september 2016, og de vil i alle tilfeller bli gjennomført til vi ser en varig endring i inflasjonsbanen, sier Draghi.
Svekket euro
Krisetiltaket var langt på vei i tråd med forventningene på forhånd. Euroen svekket seg umiddelbart 0,6 prosent målt mot dollaren da krisetiltaket ble offentlig kjent, ifølge Financial Times.
Noe av pengene vil bli tatt fra allerede eksisterende programmer. Krisetiltaket omfatter også land som har mottatt internasjonal hjelp, som Hellas, men disse statene må oppfylle noen flere krav.
De såkalte kvantitative lettelsene, som i praksis er å pumpe penger inn i økonomien, settes i verk for å skape økt vekst og aktivitet i den kriserammede eurosonen.
Omstridt
Sentralbankene i USA, Storbritannia og Japan har for lengst satt i gang med å «trykke penger» for å skape økt aktivitet i sine respektive økonomier.
Men tiltaket er omstridt i eurosonen. Valutaunionens klart største økonomi Tyskland frykter tiltaket skal gjøre eurosonens gjeldsslaver mindre villige til å gjennomføre upopulære og tunge, økonomiske reformer.
Tyskland har også en dyp og historisk begrunnet frykt for inflasjon. Men i desember viste nye tall at prisene falt i eurosonen. Det har skapt frykt for deflasjon snarere enn inflasjon.
ESB kan dermed nå argumentere for at støttekjøp av statsgjeld er helt nødvendig for at banken skal oppfylle sitt mandat, som er å holde prisveksten nær, men under 2 prosent.
Ingen løsning i seg selv
Den europeiske sentralbankens siste krisetiltak løser i seg selv ikke eurosonens problemer, men kan gi landene litt mer tid til å sette i verk tiltak, mener DNB-sjef Rune Bjerke.
– Dette er et tiltak som ligger litt i overkant av det markedet forventet, men dette løser i seg selv ingenting. Man har sett at det har virket i USA, men ikke i Japan, sier han til NTB i Davos.
– Det man tror, er at det kan være med på å kickstarte tiltak landene i Europa er nødt til å treffe på andre områder. I seg selv er dette bare en utsettelse av den tiden landene trenger for å handle, mener DNB-sjefen.