Spanjol i New York: Auksjonarius Jussi Pylkkanen foran spanske Picasso's «Les femmes d'Alger» hos Christie's i New York. 

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

Europa rundt og enda lenger

Publisert: 12. mai 2015 kl 09.10
Oppdatert: 12. mai 2015 kl 09.12

Le-Pen senior gir seg ikke

Franske Nasjonal fronts grunnlegger Jean-Marie Le Pen, som nå er suspendert fra partiet, vil starte en ny politisk gruppering.

I en Twitter-melding mandag skrev 86-åringen at det ikke er snakk om å danne noe nytt parti. Han har tidligere uttalt at grupperingen er ment for folk som er misfornøyd med Nasjonal front.

Det høyreradikale partiet ledes i dag av 86-åringens datter Marine Le Pen. Grunnleggeren ble midlertidig suspendert i forrige uke etter uttalelser hvor han bagatelliserte jødeutryddelsen under andre verdenskrig

Trier klar for Cannes

For første gang på 36 år er en norsk film med i hovedkonkurransen i det som fortsatt er en av verdens viktigste og mest prestisjetunge filmfestivaler – Festival de Cannes.

Joachim Triers «Louder Than Bombs» skal kjempe om Gullpalmen, som deles ut på slutten av den 68. filmfestivalen , i smørøyet av den franske Rivieraen.

Saken fortsetter under annonsen

Spillefilmen er den eneste nordiske produksjonen som er invitert til å delta i denne konkurransen. Sist en norsk regissør deltok der var i 1979, da Anja Breien ble tatt ut med sin film «Arven».

Den røde løperen rulles ut for filmen mandag 18. mai foran festivalpalasset i den ene enden av Croisetten. Samme dag skal Trier & Co i ilden på pressekonferanse samme sted og møte den internasjonale pressen.

Årets filmfestival i Cannes finner sted fra 13. til 24. mai

Hollande og Total på Cuba

Frankrikes president François Hollande besøkte mandag sin cubanske kollega Raul Castro. Han skulle også møte den cubanske revolusjonens far, 88 år gamle Fidel Castro.

Det er 117 år siden sist en fransk president besøkte Cuba.

Besøket gjorde også Hollande til den første vestlige lederen som besøker Cuba etter at kommuniststaten og USA i fjor erklærte at de ville bedre forholdet seg imellom.

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig ser det ut til at det franske oljeselskapet Total skal lete etter olje utenfor kysten av Cuba.

Det melder statlig cubansk TV. Total har inngått en avtale med det statlige cubanske selskapet CubaPetroleo i forbindelse med Hollands besøk på øya.

Et titall utenlandske selskaper har forsøkt å finne olje utenfor kysten av kommuniststaten, uten hell så langt.

Trekker seg ikke likevel

Nigel Farage trekker avskjedssøknaden og fortsetter som leder for partiet UKIP. Farage trakk seg etter valget i Storbritannia torsdag.

– Selv om jeg har fortjent en ferie, og selv om jeg gjerne skulle brukt sommeren på å fiske, å gå på tur, og selvfølgelig i EU-parlamentet der helvete bryter løs for tiden, så har jeg funnet ut at jeg skylder partiet å fortsette, skriver Farage i en kommentar i The Telegraph.

Før valget lovte Farage å trekke seg dersom han ikke ble gjenvalgt. Før helgen leverte han sin avskjedssøknad, men på et møte mandag besluttet partiet å si nei. Deretter trakk partilederen avskjedssøknaden.

Saken fortsetter under annonsen

Picasso med salgsrekord

Et maleri av Pablo Picasso er blitt solgt for over 1,3 milliarder kroner i New York i går kveld. Maleriet er dermed det dyreste som noensinne er solgt på en kunstauksjon.

Verket «Les femmes d'Alger» ble solgt av auksjonshuset Christie's for 179,4 millioner dollar mandag lokal tid.

Dermed røk den forrige rekorden som ble satt da «Three Studies of Lucian Freud» av Francis Bacon ble solgt for 142,4 millioner dollar – tilsvarende 1,1 milliarder kroner – for to år siden.

Polsk valg overrasker

President Bronislaw Komorowski fikk færre stemmer enn utfordreren Andrzej Duda i første runde av presidentvalget i Polen.

Resultatet fra valgdagsmålingen søndag ble bekreftet av offisielle resultater som ble lagt fram natt til tirsdag.

Saken fortsetter under annonsen

Mens Komorowzki fikk 33,77 prosents oppslutning, fikk den konservative kandidaten Duda 34,76 prosent. Dermed er det klart at det vil bli holdt en ny og avgjørende valgomgang 24. mai.

Nye fredssamtaler

Partene på Kypros vil møtes til nye fredssamtaler fredag. FNs spesialutsending til den splittede øya, Espen Barth Eide, kaller møtene for en «unik mulighet».

Eide møtte pressen i går etter et møte med den gresk-kypriotiske lederen Nicos Anastasiades og den tyrkisk-kypriotiske lederen Mustafa Akinci.

Det var det første møtet etter at Akinci ble valgt til president på Nord-Kypros i slutten av april.

Fredssamtalene i den langvarige Kypros-konflikten, som for alvor tilspisset seg i 1974 da et greskstøttet kupp utløste en tyrkisk invasjon av den nordlige delen av øya, har stått i stampe de siste månedene. Det siste stridstemaet har vært en krangel om gassleting utenfor Kypros.

Espen Barth Eide sier til Aftenposten at han nå er optimist.

Saken fortsetter under annonsen