EU og Norge vil har mange flere av disse. Resirkulering og gjenbruk er fremtiden.    

Foto

Wikipedia commons. 

Europa girer opp mot sirkulær økonomi

Publisert: 17. juni 2015 kl 10.43
Oppdatert: 17. juni 2015 kl 10.43

- Klimatrusselen er et sterkt argument for omstilling i norsk økonomi. Det er viktig at norsk næringsliv er forberedt på en lavutslippsframtid, sa statsminister Erna Solberg, da hun presenterte utvalget på to personer.

Ekspertutvalget skal fremme forslag til en overordnet strategi for grønn konkurransekraft. Utvalgets sluttprodukt skal overleveres regjeringen og presenteres senest oktober 2016. Connie Hedegaard har også tidligere vært dansk klimaminister og internasjonal klimaforhandler. 

Utvalget skal bistås av et sekretariat og får i oppdrag å konsultere alle viktige samfunnsaktører, fra norske selskaper og arbeidstakerorganisasjonene til forskningen og miljøorganisasjonene. Klima- og miljøministerens klimaråd vil også bli involvert i dette arbeidet.

- Fremtidens arbeids- og næringsliv må være grønt, smart og nyskapende. Målet er at norsk næringsliv skal bidra til å utvikle gode løsninger som kan gi reduserte klimagassutslipp, både ute og hjemme, sier Tine Sundtoft.

Råvareknapphet gir ny økonomi

EUs satsing på sirkulær økonomi kommer som en følge av at tilgangen til ressursene blir knappere og dermed også dyrere. Den sirkulære økonomien har mål om at all vekst, herunder arbeidsplasser, skapes med redusert uttak av naturressurser. Da må ressurser tas ut av avfallet og inn i ny produksjon, noe som også betyr endret fokus fra kvantitet (gjenvinningsprosent) til kvalitet (rene avfallstyper/ strømmer).

I en studie gjennomført av Østfoldforskning for de kommunale avfallsselskapene BIR, Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap, Oslo Ren og Trondheim kommune, fremgår det at de anbefaler at man fortsetter med innsamlings- og kildesorteringsordningene, blant annet fordi materialgjenvinning gir klart størst miljønytte. Dette er i tråd med EUs forslag til en overgang til sirkulær økonomi og utnyttelse av ressursene. Forskerne anbefaler videre at man vurderer å samarbeide med aktuelle aktører for å tilrettelegge for økt ombruk av tekstiler, og implementere krav til bruk av resirkulerte ressurser i sine innkjøpsrutiner.

Saken fortsetter under annonsen

I følge regjeringen har Norge de siste 23 årene hatt en svært positiv utvikling på avfallsfeltet: i 1992 ble 90 prosent av husholdningsavfallet deponert. I dag materialgjenvinnes mer enn 80 prosent av avfallet.

På et dialogmøte om EUs sirkulær økonomi, hvor statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima og miljøverndepartementet deltok, sa Lunde at Norge deler EUs visjon om en grønnere sirkulær økonomi som kan styrke europeisk konkurranseevne og bidra til økonomisk vekst.

- En sirkulær økonomi krever at materialgjenvunnet materiale er av høy kvalitet.  I denne utviklingen spiller offentlig og privat sektor viktige roller. Privat sektor må lage produkter som varer lenger, som er lettere å reparere og enklere å materialgjenvinne. Det offentlige, på sin side, må oppfordre til slik produksjon gjennom investeringer og annen støtte til innovasjon og nyvinninger, sa han. 

Europakommisjonen skal etter planen legge frem en ny handlingsplan og et revidert forslag til avfallsregelverk innen utgangen av 2015. Høringsfristen er 20.august 2015.