Demonstranter hengte et enormt banner opp i finansdepartementet i Aten torsdag med budskap om at grekerne har betalt nok.

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

Tsipras hjem fra Brussel med formaninger

Publisert: 11. juni 2015 kl 22.16
Oppdatert: 11. juni 2015 kl 22.17

– Vi jobber med å bygge bru over forskjellene, sier Hellas' statsminister.

Etter Alexis Tsipras' to dager i Brussel avsluttet børsen i Aten over 8 prosent i pluss torsdag. Men tross flere klemmer, smil og skulderklapp var det stort sett strenge ord Tsipras fikk med seg hjem etter tallrike møter om landets reformforhandlinger.

– Vi trenger avgjørelser nå, ikke forhandlinger, sier EU-president Donald Tusk.

– Den greske regjeringen må nok være litt mer realistisk. Det er ikke lenger rom for sjansespill, det er ikke tid til sjansespill. Snart kan dagen komme da noen sier at spillet er over, sier Tusk til pressen.

Reist hjem

Hellas og kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet IMF har forhandlet i flere måneder om hvilke reformer og innstramminger grekerne må foreta for å få utbetalt flere lånemidler. Den greske statskassa i ferd med å gå tom, og 30. juni utløper hele låneprogrammet.

IMFs forhandlere har ifølge nyhetsbyrået Reuters nå reist tilbake til Washington på grunn av fortsatt stor uenighet. Også den greske delegasjonen skal ha reist hjem.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er fortsatt vesentlige forskjeller mellom oss. Det har ikke vært fremskritt i forsøkene på å redusere dem i det siste. Dermed er vi et godt stykke unna en enighet, sier IMFs talsperson Gerry Rice ifølge AFP.

Tiden renner ut

Møter med Tusk, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker ga dermed ingen umiddelbare gjennombrudd for Tsipras.

– Dersom prosessen fungerte som den skulle, hadde ikke presidenten måttet ha et slikt møte med Tsipras. President Juncker gjorde et siste forsøk på å gjøre en avtale mulig, sier en EU-kilde til Reuters.

Neste uke samles finansministrene i eurogruppen, og Tusk oppfordrer da til enighet.

– Det kommende euromøtet bør bli avgjørende, for vi har ikke mer tid. Det er jeg sikker på, sier han.

Fått nok

Saken fortsetter under annonsen

Det står fortsatt 7,2 milliarder euro i det greske kriseprogrammet, men långiverne frigir ingen ting uten greske innrømmelser.

I Hellas har imidlertid mange fått nok av harde reformer, nedskjæringer og krav utenfra. Tsipras' venstreorienterte regjering er valgt på løfter om å kjempe mot de hardeste vilkårene.

– Vi har blødd nok, vi har betalt nok, var budskapet på banneret en gruppe demonstranter hengte fra vinduene i finansdepartementet i Aten torsdag.

– Vi jobber med å få til en avtale som sikrer at Hellas kan få til bedring og sosial samhørighet og bærekraftig statsgjeld, sier Tsipras.

Vilje

En avtale må godkjennes av alle 19 euroland før den blir gjeldende, og neste euromøte er allerede 18. juni. En tjenestemann i EU mener imidlertid ifølge Reuters at sjansene for en enighet da er gode

– Det er en sterk vilje til å hjelpe Hellas. Men tiden løper ut, og faren for insolvens vokser hver dag, advarer sentralbanksjef Jens Weidmann i tyske Bundesbank ifølge AFP. 

Saken fortsetter under annonsen